Nyitókép: Aktuality.sk

 

Miroslav Lajčák elsősorban professzionális diplomata, számára a pártpolitika sosem volt prioritás, tehát ha lemondással fenyegetőzik, akkor nem párton belüli pozícióharcról van szó, hanem a külügyminisztérium és a párt véleménykülönbségéről – mondta Aneta Világi politológus a Hospodárske Noviny gazdasági napilap internetes kiadásának.

 

A politológus szerint Lajčák számára fontos, hogy megőrizze az reputációját, hiszen az ENSZ migrációs paktuma dokumentumának kidolgozásában, tárgyalásain részt vett, az arcát adta a hozzá. A külügyminiszter számára nem kizáró tényező, hogy a Smer választási kampánya a migráció elutasításáról is szólt, mert máshogy értékeli magát a dokumentumot is. De mivel a párt attól tart, hogy a választókban zavar vagy ellenérzés alakul ki a paktum kapcsán, kihátrált a miniszter mögül.

 

Aneta Világ nem nagyon lát esélyt arra, hogy Lajčák meghátrálna, ráadásul aligha tenné kockára diplomatakarrierjét a külügyminiszteri poszt megtartása érdekében.

 hirdetes_810x300  

 

Fico válthatja Lajčákot a külügyminiszteri posztban

 

Arra sem mutatkozik jelenleg nagy esély, hogy Lajčák végül elvállalja az elnökjelöltséget, mert többször is kijelentette, hogy nem áll szándékában, és a nagy belpolitikai nyomás ellenére kitart álláspontja mellett.

 

A szakértő szerint a Smernek ugyan még van ideje saját jelöltet állítani az államfőválasztásra, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a pártban a személyi kérdések miatt válság van. Hozzátette, hogy a nagy, népszerű pártoknak nem olyan fontos, hogy részt vegyenek az elnökválasztásban, mint a kisebbeknek, amelyeknek inkább szükségük van a reflektorfényre.

 

Fico, mint külügyminiszter

 

A Denník N cikkével kapcsolatban, amely szerint Lajčák helyére Robert Fico exkormányfő ülhet, Aneta Világi elmondta, hogy volt már hasonló eset, hogy a volt miniszterelnök a külügyi tárca élén kötött ki (Dzurinda), ráadásul egy volt kormányfőnek pozíciójából fakadóan vannak kifelé kapcsolatai, de azért nem ismerheti olyan mélységeiben a diplomácia fortélyait, hátterét és kifinomult módszereit, mint Lajčák. Ráadásul a külföldi csúcstalálkozókat is csak egy oldalról ismeri, nem látott bele az azt előkészítő és lebonyolító, szabályok szerint működő háttérmunkába.

 

A szakértő szerint Robert Fico külügyminiszterként nem képviselné azt a kiegyensúlyozottságot, ami Lajčák diplomáciáját jellemzi. Fico „sokkal inkább politikai” vonalat követne, vagyis tetteit, kijelentéseit nem a diplomácia, hanem a politikai viszonyok határoznák meg (magyarul: a hazai belpolitikai pontszerzés lenne számára fontos, nem az ország külügyi stratégiájának következetes képviselete).

 

Körkép.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!