Miroslav Lajčák (Smer) külügyminiszter saját javaslattal rukkol elő az ENSZ migrációs paktumát illetően, amit ő maga jobb megoldásnak tart, mint az SNS-ét, amely megtiltaná, hogy szlovák küldöttség vegyen részt a marrakeshi konferencián. Lajčák meg van róla győződve, hogy Szlovákiának ott kell lennie Marrakeshben. Mindezt a közrádió Sobotné Dialógy című műsorában mondta el.

 

„Munkatársaimmal előkészítettünk egy határozat-tervezetet, amely meggyőződésünk szerint eloszlatja a szlovákok migráció miatti félelmét, és egyúttal garantálja, hogy Szlovákia megtarthatja szavazati jogát a migrációról való döntésekben. Megnyugtathatom a szlovákokat, hogy ez jobb javaslat, mint amit az SNS nyújtott be”

 

mondta a külügyminiszter. Állítása szerint a tervezetet már átadta Peter Pelelgrini (Smer) kormányfőnek. Lajčák álláspontja szerint precedens nélküli lenne, ha a parlament (az SNS kezdeményezésére) megakadályozná a külügyminisztériumot, hogy végezze a munkáját. Szerinte a Globális Migrációs Paktum megpróbálja megoldani a migráció okozta problémát globális szinten, miközben megőrzi a tagállamok szuverenitását.

 

Vagy így, vagy viszlát..!

 hirdetes_810x300  

 

A szlovák külügyminiszter nemrég kijelentette, hogy ha a parlament megtiltja, hogy Szlovákiát képviseljék az ENZS marrakeshi konferenciáján, akkor megfontolja lemondását. Ezzek kapcsolatos, hogy a Denník N információi szerint Robert Fico került volna a külügyminiszteri székbe, ha Lajčák indult volna az elnökválasztáson. A szlovák diplomácia vezetője ezt azonban elutasított. Úgy tűnik azonban, hogy könnyen lehet, hogy nem kell hozzá elnökválasztás, hogy megüresedjen a széke.

 

A közrádió másorában Martin Klus (SaS) parlamenti képviselő elmondta, hogy bizonyos szinten sajnálja Lajčáko, de nem ért egyet a paktummal kapcsolatos álláspontjával:

 

„Itt van a Smer által jelölt külügyminiszter (Lajčák nem tagja a pártnak – a szerk. megj.), és saját pártja döfi hátba“

 

mondta, majd hozzátette, hogy a koalíció árt a szlovák külpolitikának. Ugyanakkor kiemelte, hogy ha jogilag nem is lesz kötelező érvényű a paktum, morálisan igen. Ez utóbbival a politikus arra céloz, hogy a paktumhoz csatlakozás alapján az ENSZ később majd – ha jogilag alaptalanul is – de követelheti a migránsokkal kapcsolatos megengedőbb politikát a kormányoktól, és ha ennek nem tennének eleget, kijelentenék, hogy az adott kormány megszegi az ENSZ határozatát. Egyébiránt a paktum nem tesz különbséget illegális bevándorló és valódi menekült között.

 

Klus szerint, minek csatlakozni valamihez, ai egyébként sem kötelező?

 

Lajčák ettúl függetlenül úgy véli, hogy a szlovákiai viták a migrációról irracionálisak.

 

„Ezek a versengések a pártpreferenciákról szólnak, a választók megnyeréséről, arról, hogy ki tud Kotlebánál is nagyobb Kotleba lenni”

 

fogalmazott.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

nyitókép: eTrend.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!