Nyitókép: aktuality.sk/Branislav Wáclav

 

Peter Pellegrini kormányfő pénteki sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy nem engedi, hogy Szlovákia külpolitikai irányultsága megváltozzon.

 

A sajtótájékoztatón, melyet Miroslav Lajčák külügyminiszter lemondása miatt hívott össze, méltatta a távozó tárcavezető munkáját, akit kimagasló diplomataként jellemzett.

 

Megköszönte a parlament csütörtöki szavazásának eredményét, mellyel támogatták az ENSZ migrációs paktumának elutasító határozatot, mely a Smer műhelyéből került ki. Pellegrini ugyanakkor jelezte, hogy kormányfőként nem ért egyet Lajčák döntésével, melyet emiatt az elutasító határozat miatt hozott meg.

 hirdetes_300x300  

 

Pellegrini a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy jelenleg egyik fő feladatának tekinti, hogy meggyőzze Miroslav Lajčákot, hogy mégis maradjon külügyminiszter. Saját bevallása szerint a következő napokat arra szánja, hogy átértékelje a dolgokat, négyszemközti tárgyalásokat folytasson, hétfőn pedig szeretne hivatalosan is beszélni a diplomatával, hogy gondolja meg magát.

 

Arra az újságírói kérdésre, hogy esetleg Robert Fico válthatja Lajčákot a külügyi tárca élén, Pellegrini kitérő választ adott, mondván, hogy egyelőre próbálják meggyőzni Lajčákot. Ettől függetlenül nem zárta ki, hogy esetleg a smeres pártelnök váltsa a minisztert.

 

Miroslav Lajčák hivatalosan is lemondott

 

Pellegrini kitért az államfőválasztásra is, amely jövő tavasszal esedékes, és melyre a Smer egyelőre nem nevezte meg jelöltjét. Több smeres politikus is Miroslav Lajčákot tartja a legjobb jelöltnek, azonban a most távozó tárcavezető eddig elutasította ezt a lehetőséget.

 

„Miroslav Lajčák kiváló államfő lenne”

 

mondta Pellegrini.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!