Nyitókép: FOTO SME/Marko Erd

 

„Vigyázz, tenyészbika! Tilos a belépés!“ – hirdeti a tábla a Zsolna melletti Háromudvar (Turie) település mögötti legelőn. A Kis-Fátra hegylábánál haladva egy gyalogos turista számára eléggé veszélyes lehet megközelíteni a környéket. A falutól két és fél kilométerre az erdőben lakik az SNS egykori vezére, Ján Slota.

 

Az ingatlant, amiben lakik, a helyiek csak „haciendának” nevezik. A birtok több mint háromezer négyzetméternyi terülten található, három épülettel. A telken tó, teniszpálya és kápolna is helyet kapott. Az egész terület egy kb. három méternyi magas kőfallal van elkerítve.

 

 hirdetes_300x300  

A SME napilap annak a faliújságtendernek a kapcsán szerette volna szóra bírni Slotát, ami miatt két volt miniszterét, Marian Janušeket és Igor Štefanovot börtönbüntetésre ítélték. Slotát ebben az ügyben a nyomozók még csak ki sem hallgatták…

 

Slota elmenekült

 

Van pisztolyuk? Mert neki kettő is van“ – mondta Háromudvar egyik lakosa, ahol Slota is lakik. A birtokhoz egy széttörött aszfaltút vezet, ám az az Offroad Porsche Cayenne, amivel a nemzetiek egykori vezére száguldozik, problémamentesen végig tud rajta hajtani.

 

A SME riportereit egy őrző-védő kémleli, aki a verandán áll. Megerősíti, hogy Slota otthon van, majd azt ígéri az újságíróknak, hogy megkérdezi, óhajtja-e fogadni őket.

 

Negyed óra múlva kinyílik az alsó kapu és feltűnik egy Porsche. Feltűnően arra az autóra emlékeztet, amelyikkel 2016-ban Slota karambolozott…

 

Az autót az a férfi vezeti, akivel a riporterek beszéltek. A hátsó ülésen egy robusztus férfi sziluettjét látni, aki meglehetősen hasonlít Slotára. A helyi lakosok elmondása szerint az egykori politikus jócskán meghízott és sokat iszik.

 

Fotó: SME/Marko Erd
Fotó: SME/Marko Erd

 

Siekel bérlője

 

Jelenleg a Lesoenviro vállalat tulajdonában áll az a komplexum, amelyben Ján Slota él. A vállalat egyetlen társa a Ruddix Limited fióktársaság. A brit cégjegyzék szerint az egyetlen személy, aki a fiókvállalatot ellenőrzi, az Peter Nosáľ. A jegyzékből azonban semmit sem lehet róla megtudni, csupán annyit, hogy szlovák.

 

Egy ilyen névvel rendelkező személy azonban a „Hlavný stan nádeje“ elnevezésű nem beruházási alap támogatója. Az alap közhasznú aktivitások támogatásával foglalkozik az egészség és a művelődés terén.

 

A vezetőségi tanács elnöke Anton Siekel. Siekel az egyik legismertebb szlovák üzletember, aki az SNS hátterében tevékenykedik. A Lesoenviro vállalatot más bizonyítékok is összekötik Siekellel. A vállalat ügyvivője Peter Šveda, aki Siekel menedzsere és több cégében is érintett. Például a FPD Corporation SK részvénytársaság vezetőségének elnöke. Siekel pedig ugyanezen cég ellenőrző bizottságának az elnöke.

 

Mindezek ellenére a FPD Corporation SK szóvivője azt állította, hogy az üzletembernek semmi köze nincs a Lesoenviro vállalathoz, mert 2016-ban a 100 százalékos részesedésüket eladták egy másik cégnek. Ennek ellenére Šveda még mindig a Lesoenviro ügyvezetője.

 

Háromudvar polgármestere a SME napilapnak azt mondta, hogy Slota négy éve, azaz 2014-től él a hatalmas erdei birtokon. Az SNS egykori vezére azonban ismert volt arról, hogy előszeretettel kérkedett olyan tulajdonokkal, amelyek nem is az övéi voltak.

 

Az ábra forrása: SME/MM.

 

Slota utcára kerülhet?

 

A Slota által bérelt ingatlanhoz tartozó tulajdoni lapban még egy érdekes dolog szerepel. Mégpedig olyasvalami, ami miatt lehet, hogy költözésre kényszerül. Martin Píry zsolnai bírósági végrehajtó 2016-ban végrehajtói parancsot adott ki a birtokra.

 

Píry nem nyilatkozott az esetről, de azt megerősítette, hogy árverésre kerülhet az a birtok, ahol Slota él.

 

A SME később is próbált kapcsolatban lépni Slotával, ám az a telefonszám, amit évekig használt, nem működik.

 

Sme.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!