A parlament képviselőinek és a közjogi méltóságok bérének befagyasztását 2019-ben feloldják, így a jelenlegi fizetésük akár ezer euróval is emelkedhet. A tervezett lépésekkel és az évek óta tartó „hagyományokkal” ellentétben a mai parlamenti ülésen nem fagyasztották be a képviselők bérét, s ezenkívül az ígért rendszermegoldást sem fogadták el.

 

„Rober Fico (Smer-SD) és Andrej Danko (SNS) kolléga leállította azt, amit akartunk, vagyis a rendszermegoldást. Leállították és elutasították”

 

– mondta a TASR-nek a koalíciós Most-Híd vezére, Bugár Béla, majd hozzátette, hogy a Smernek és az SNS-nek megoldást kellett volna az asztalra tennie, de ez nem történ meg.

 

Bugár azt is kijelentette, hogy a nyilvánosság nem fogja elragadtatással fogadni azt, hogy a képviselők fizetése kb. ezer euróval fog megnőni.

 hirdetes_810x300  

 

„Felháborodási hullámmal számolni kell. Nyugodtan mondhatnám az embereknek azt, hogy kérdezzék meg a koalíciós partnereimet, de nem fogom ezt mondani, ugyanis azt is tudni kell, hogy ezek a fizetések már évek óta nem emelkedtek”

 

– jegyezte meg Bugár.

 

A Smer-SD több képviselője nem akart nyilatkozni a témával kapcsolatban. Dušan Jarjabek (Smer-SD) azonban világosan kijelentette, hogy a képviselői fizetések befagyasztását azért oldják fel, mert Szlovákiának most először kiegyensúlyozott az állami költségvetése, így nincs ok a fizetések befagyasztására.

 

„Itt nem a fizetésemelésről van szó, hanem arról, hogy a fizetés ismét összhangban lesz a törvénnyel. A fizetések befagyasztása – tekintettel az akkori gazdasági helyzetre – a jó akarat megnyilvánulása volt. Beszéljünk végre a képviselők munkájáról is, hiszen a fizetés csak csámcsognivaló téma”

 

– apellált.

 

Az OĽaNO frakcióvezetőjének, Veronika Remišovának az elmondása szerint az OĽaNO még októberben beterjesztett egy javaslatot a képviselői bérek további befagyasztásával kapcsolatban, de nem ment át.

 

„Semmilyen alternatív javaslat nem érkezett, a koalíciónak ez a helyzet minden bizonnyal tökéletesen megfelel. Én mindig a rendszermegoldás mellett álltam, ugyanis elfogadhatatlan, hogy a fizetések ilyen ugrásszerűen emelkedjenek”

 

– vélekedik Remišová.

 

Az SaS alelnöke, Ľubomír Galko beismerte, hogy a liberálisok már tavaly is tiltakoztak a befagyasztás ellen.

 

„Amennyiben a koalíció értelmes javaslattal hozakodik elő, támogatni fogjuk. De a további befagyasztást biztosan nem”

 

– mondta.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!