Nyitókép: Denník N. Foto N – Tomáš Benedikovič

 

Miroslav Lajčák (Smer) külügyminiszter mégsem mond le, marad a kormányban. Ezt ma délelőtti sajtótájékoztatóján jelentette be, egy héttel azután, hogy benyújtotta lemondását Andrej Kiska államfőnek, aki azonban „nem hozott döntést arról, hogy elfogadja-e vagy sem”.

 

Lajčák azzal indokolta döntését, hogy többen megszólították és azt kérték tőle, hogy maradjon pozícióban és ne hagyja ilyen nehéz helyzetben az országot. Hozzátette, hogy egyúttal teljesült az a három feltétel, ami mellett a kormányban tud maradni. Az egyik a kormányprogramba foglaltak teljesítése, a másik, hogy a koalíciós partnerek betartják a koalíciós szerződést, a harmadik pedig a minisztériumok közti hatáskörök tiszteletben tartása – vagyis az, hogy nem szólnak bele Lajčák dolgába kívülről.

 

„Ahogy Peter Pellegrini (Smer) kormányfőtől úgy a Smer elnökétől Robert Ficotól is egyértelmű garanciát kapta arra, hogy a kormányprogram továbbra is érvényes és nem fogadnak el olyan lépéseket, amelyek kétségbe vonhatják Szlovákia külpolitikai pilléreit. Ezeket a garanciákat teljes mértékben komolyan veszem. Csak ezek között a körülmények között látom értelmét folytatni a munkát.

 

 hirdetes_300x300  

fogalmazott. Mint mondta, nem szeretné „a jelenlegi helyzettel nem akarja tovább terhelni a szlovákiai politikai és mediális teret”.

 

Lajčák nyilatkozatában az is szerepel, hogy rengeteg támogatást kapot külföldről és Szlovákiából egyaránt. Hangsúlyozta, hogy a kormányfő és az államfő többszöri kérése mellett az EBSZ főtitkárának álláspontját sem hagyhatta figyelmen kívül – aki kijelentette, hogy örülne, ha Lajčák  vezetné Szlovákia képviseletében az EBESZ soros elnökségét.

 

„Ezért úgy döntöttem, hogy megtartom a mandátumot a külügyi és európai ükért felelős miniszteri poszton, és és az ehhez szükséges lépéseket mihamarább megteszem. (…) Döntésem azt szolgálja, hogy Szlovákia továbbra is modern európai ország, megbízható partner és szövetséges legyen, amely a problémamegoldás része akar lenni, egyúttal szeretném teljesíteni a szorosan euroatlanti térbe beágyazódott Szlovákia vízióját”

 

áll az állásfoglalásban.

 

A Lajčák-hisztéria margójára: Kőkemény geopolitikai játszma zajlik Szlovákiában

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!