Nyitókép: Sme.sk, napalete.sk

 

Oroszország miatt tovább mélyül az ellentét a két kisebbik koalíciós partner, az SNS és a Most-Híd között. Az SNS a múlt héten nem fogadta el a szlovák biztonsági és védelmi stratégiai dokumentumot a parlament ülésén. Jaroslav Paška, az SNS alelnöke szerint azért, mert abban Oroszország fenyegetésként van említve. Katarína Cséfalvayová (Most-Híd), a parlamenti külügyi bizottságának elnöke szerint a dokumentum ebben a formában teljesen rendben van, és nem támogatja a megváltoztatását.

 

Paška a Pravda TV-nek nyilatkozva kifejtette, hogy az SNS azért nem tudta támogatni a kormány által egyébként már elfogadott dokumentumot, mert abban Oroszország fenyegetésként szerepel, márpedig ez „ütközik a kormányprogrammal”, tekintve, hogy abban nem szerepel olyan tétel, miszerint valamely országot fenyegetésként minősít a kormány.

 

Az SNS alelnöke azt is elmondta,hogy szerintük van lehetőség a dokumentum újbóli átdolgozására, tekintve, hogy az első verziót, amit a kormány elfogadott, még Robert Fico (Smer) akkori kormányfő terjesztette be, azóta azonban új kormány állt fel Peter Pellegrini vezetésével.

 hirdetes_300x300  

 

„Ez az ellentmondás (a kormányprogram SNS-es értelmezése és a védelmi stratégiai dokumentum közti eltérés – a szerk. megj.) lényegében már megoldódott. A dokumentumot még Robert Fico terjesztette be, akinek a kormánya azóta már nincs. Jelenleg Peter Pellegrini a kormányfő, és neki illetve kormányának joga van átdolgozni a parlamentben el nem fogadott dokumentumot. Azt várjuk, hogy az eljárás megkezdődik”

 

fogalmazott Paška. Arra a kérdésre, hogy a kormány, amelynek az SNS is része, miért fogadta el egyáltalán a javaslatot, azt válaszolta, hogy a kormányprogram és a javaslat közti ellentmondást az SNS miniszterei észrevették és fel is hívták rá a figyelmet.

 

Idén már nem kerül a parlament elé a Magyarország melletti kiállásról szóló SNS-es javaslat

 

Katarína Cséfalvyová most-hidas képviselő, parlament külügyi bizottságának elnöke elmondta, hogy SNS – az ő információi szerint – azért nem fogadta el a stratégiai dokumentumot, mert azt az ellenzék nyújtotta b. Kiemelte, hogy ő is egyetért abban, hogy a kormány terjessze elő a törvényhozásban, ne az ellenzék.

 

„Azt hiszem, ez is egy logikus lépés lehet Miroslav Lajčák külügyminiszter  megtartására és az általa kormányfőtől kapott garanciák betartására, vagyis az, hogy a védelmi és biztonsági stratégiát standard módon terjesszék elő, pontosan olyan tartalommal, ahogy azt a kormány korábban megszavazta”

 

fogalmazott Cséfalvayová, aki szerint az említett stratégia „teljes mértékben” összhangban van a kormányprogrammal. Elmondta, tudja, hogy elsősorban az Oroszországot érintő részt kifogásolják a szlovák nemzetiek, de az elmúlt napok eseményei is azt bizonyítják, hogy van ok fenyegetésként tekinteni Oroszországra. Arra is felhívta a figyelmet, hogy például Csehország védelmi és biztonsági stratégiai dokumentuma még keményebben fogalmaz Oroszországgal kapcsolatban.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!