• Veronika Remišová azokat az újabb felfedezéseket ismertette, amelyek az oktatásügyi tárca uniós források elosztása körüli botrányaival kapcsolatosak, és ami miatt Peter Plavčan is távozni kényszerült posztjából.
  • A kétes szerződések alapján 166 millió eurót az állami költségvetésből fognak kifizetni – állítja Remišová.
  • 2017-ben és 2018-ban az oktatásügyi tárcánál mintegy 130 millió eurónyi uniós forrás veszett el.
  • Az oktatásügyi tárca elhatárolódik Remišová vádaskodásától. Azt állítják, hogy azok az információk, amelyek Remišová birtokában vannak, nem valósak.

 

A kétes szerződések alapján nem az uniós forrásokból, hanem az állami költségvetésből fognak kifizetni 166 millió eurót azoknak a vállalatoknak, amelyek megjelentek az uniós források elosztása körül kirobban botrányban – jelentette be Veronika Remišová, az ellenzéki OĽaNO frakcióvezetője keddi sajtótájékoztatóján.

 

A sajtótájékoztatón ismertette azokat az új felfedezéseket, amelyek az oktatásügyi tárca uniós források körül kirobbant botrányával hozhatók összefüggésbe, és ami miatt 2017 augusztusában az akkori oktatásügyi miniszter, Peter Plavčan is lemondásra kényszerült.

 

A terhet átruházták a polgárokra

 hirdetes_810x300  

 

A dotációval kapcsolatos ügy után több mint egy évvel még mindig nem került pont a botrány végére. Azután, hogy kiderült, a tárca kétes fiókvállalatoknak osztotta szét az uniós pénzt, az Európai Bizottság egy pályázati felhívást le is állított.

 

A másik, 300 millió eurós pályázati felhívás során ismét sikerült újabb szerződéseket aláírni. Pontosan 62-t. Akkoriban azonban az új oktatásügyi miniszter, Martina Lubyová leállította az ipari kutatási-fejlesztési központok támogatására kiírt felhívást, és ellenőrzésbe kezdett a tárcán belül. Ezután a miniszter asszony maga kérte meg a cégeket arra, hogy lépjenek vissza a szerződésektől.

 

A 62 aláírt szerződéstől csupán 37-en léptek vissza. A miniszter asszony azonban optimista volt és nyáron azt állította, hogy az új pályázati felhívások után a cégek többsége vissza fog lépni a szerződéstől, hogy a projektjeikkel újra tudjanak pályázni a pénzre. Nem így történt. Reimšová szerint „Szlovákia történetének második legnagyobb bukásának lehetünk szemtanúi az uniós források feldolgozását illetően“.

 

Elmondása szerint Lubyová egyáltalán nem foglalkozott a botránnyal, hiszen „az uniós forrásokból származó terhet átruházta Szlovákia polgáraira“.

 

A kétes szerződések továbbra is érvényesek

 

A szerződések többsége még mindig érvényes, holott – Remišová szerint – nyáron már nem lehetett őket megtekinteni az operációs rendszerben. Az OĽaNO-s képviselő szerint ebből az következik, hogy a 166 millió eurót nem az uniós forrásokból fogják kifizetni, hanem az állami költségvetésből.

 

A leszerződött vállalatok között vannak olyanok, akik releváns projektekre kértek pénzt, de vannak olyanok is, amelyek nem reális kutatásokra kértek uniós támogatást. A minisztériumnak mindössze három céggel sikerült felbontania „mérgező“ szerződéseket. „Az összes többi vállalatnak érvényes szerződése van az oktatásügyi minisztériummal“ – figyelmeztetett Remišová.

 

Az oktatásügyi tárca elutasítja Remišová vádjait. Véleményük szerint Remišová állításai nem valóságosak. „Remišová képviselő asszony nem érti az uniós forrásokból történő merítés folyamatát, és olyan folyamatokat hibáztat, amelyek közvetlenül nem is függenek össze vele“ – reagált állásfoglalásában a tárca sajtóosztálya.

 

A tárca szerint a pályázati felhívást továbbra is le van állítva és folynak az ellenőrzések . „Eddig semmilyen pénzügyi forrás nem került kifizetésre“ – állítja a minisztérium.

 

Milliók vesztek el

 

Az ellenzéki képviselő asszony kijelentése szerint az oktatásügyi tárcánál tavaly 27 millió euró, idén pedig mintegy 100 millió euró úszott el az uniós forrásokból. Elmondása szerint ennek az az oka, hogy az SNS-sek nem tudják effektíven és megfelelően kezelni az uniós forrásokat.

 

Remišová szerint az SNS jelöltjei összesen 300 millió euróval rövidítik meg Szlovákia polgárait az oktatásügyi tárcán belül. Az ellenzéki képviselő azt sem zárta ki, hogy emiatt a botrány miatt kezdeményezni fogják Lubyová leváltását.

 

HNonline.sk/Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!