Ön szerint mi az üzenete a karácsonynak a hitetlenek számára?

 

A karácsony mindenki számára az emberségesség ünnepe. Különböző élethelyzetekben lehet, hogy elhanyagoljuk az emberségességet és úgy beszélünk, illetve cselekszünk, ami nem illő a mi emberi méltóságunkhoz.

 

A karácsony olyan ünnep, melynek során a legközelebbi szeretteink vannak mellettünk. Ilyenkor mélyebben tudatosíthatjuk azt, hogy milyen jelentősége is van számunkra a jó emberi kapcsolatoknak, sőt a legmagasabb formájában, a kölcsönös szeretetben is képesek vagyunk arra sarkallni, hogy újra és újra térjünk vissza az emberségességhez, emellett az emberségességben is próbálunk tökéletesedni. Ez a karácsony üzenete, és ez az összes embert érinti.

 

 hirdetes_300x300  

A mi hitbéli meggyőződésünk az, hogy Jézus Krisztus megszületett, és Isten jött el hozzánk emberi formában. Isten Jézus Krisztusban jött el hozzánk azért, hogy segítsen a sok rossz által megsérült életünket újra emberivé tenni, s Jézus Krisztusban ott van az út az igazi emberségességhez. A vallásban Jézus Krisztusra nemcsak az Isten fiaként tekintünk, hanem a jó és a fenséges ember prototípusaként is.

 

Mit jelent az emberségesség a gyakorlati életben? Mit kellene tenniük az embereknek ahhoz, hogy emberségesebbek legyenek?

 

Az egész történelem során létezett és a mai napig létezik egy aranyszabály „Amit nem akarsz, hogy veled megtegyenek, azt te se tedd meg mással”. Mindezt megfordíthatjuk és pozitív hozzáállással azt is mondhatjuk, hogy amit akarsz, hogy veled megtegyenek, azt te is tedd meg mással.

 

Mindannyian azt szeretnénk, ha az emberek tiszteletteljesek lennének velünk, ha megbocsátatnának nekünk, ha hibázunk, és azt is szeretnénk, ha jóságosak lennének hozzánk. Úgy gondolom, hogy ez a valódi út az emberségességhez.

 

(…)

 

A migrációról szóló nyilvános vitákban rengeteg a gyűlölet. Ön hogyan tekint erre?

 

A gyűlölet általában a félelem megnyilvánulása. Sajnos egy olyan korszakban élünk, ahol azt a rengeteg ingert, amit a világ a rendelkezésünkre bocsájt, nem tudjuk osztályozni.

 

Nem vagyunk képesek arra, hogy helyesen kiértékeljük ezeket az ingereket, ezért bizonyos típusú ingerek félelmet válthatnak ki az emberekből. A kiváltott félelem a továbbiakban agresszív reakciókat szülhet, amelyek nagyon gyakran gyűlöletkeltő reakciókhoz vezethetnek.

 

Szlovákiában az embereknek félniük kellene a migrációtól?

 

Attól a migrációtól, amit olyan módszerrel irányítanak, hogy nem veszélyezteti a társadalom stabilitását, nem kellene félniük az embereknek. De fontos, hogy olyan migrációról legyen szó – ahogyan ezt a politikusok is nagyon gyakran hangsúlyozzák –, ami nem okoz megrendülést a társadalmunkban. Először is egy működőképes társadalomra van szükségünk ahhoz, hogy segíteni tudjunk. Olyan migráció nem létezhet, ami úgy megingat minket belülről, hogy saját magunk is elgyengülünk.

 

Aktuality.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!