Nyitókép: HNonline.sk

 

A kormánynak nem sikerült megújítani az emberek államba vetett bizalmát – jelezte  Bugár Béla (Most-Híd) házelnök-helyettes és pártelnök, aki szerint ebben a koalíciós partnerek is vétkesek, akik a lakosság félelmeire játszanak a migráció kérdésében. Bugár a TASR-nek adott interjút.

 

„Igen, mondhatjuk így is”

 

válaszolta Bugár arra a kérdésre, hogy bíráló kijelentéseit lehet-e úgy értelmezni, mint hogy a kormánynak nem sikerült visszaszereznie az emberek államba és biztonságba vetett bizalmát. A vegyespárt elnöke elsősorban azt nehezményezi, hogy egyes politikusok ijesztgetik a nyilvánosságot.

 

 hirdetes_810x300  

„Sajnos, vannak ilyen koalíciós képviselők is. Például az ENSZ Globális Migrációs Paktumával kapcsolatban. Mi nem ijesztgetünk, mi azon igyekeztünk, hogy elvigyük Marrákesbe a kifogásainkat, és ne dugjuk homokba a fejünket. Hát mennyire felelős az olyan politika, ahol hátat fordítunk a problémáknak?”

 

fogalmazott Bugár Béla. Megjegyezzük, az ENSZ Migrációs Paktumáról még tavaly szavazott az ENSZ közgyűlése, a szavazásig volt lehetőség érdemi kifogásokat emelni, Miroslav Lajčák smeres külügyminiszter pedig ezt nem tette meg. Többek között számos ország azon kifogása sem került orvoslásra, hogy a dokumentum nem tesz különbséget illegális és legális migráció között. A paktum tehát eredeti állapotában cselesen a marrákesi konferencia zárónyilatkozata volt, vagyis a konferencián részt vevők jelenlétükkel támogatták azt.

 

Bugár szerint nagyon megosztott a koalíció értékítélet és „mentális” szempontból is.

 

„A Smer és az SNS saját politikai javuk érdekében lovagolják meg az emberek hangulatát, és ez a legnagyobb probléma. Mi, politikusok felelősséggel tartozunk, a mi kijelentéseink formálják a közvéleményt. Néhány párt úgy látja, hogy a lakosság egy részének még vannak valamilyen emlékei Oroszországról, ezért arról beszélnek, hogy az EU és Oroszország között kell állást foglalnunk. De ez nem lehetséges. Látjuk, mi történik Ukrajnában. A politikusoknak meg kell magyaráznia az embereknek a történéseket, nem szabadna félelmet kelteni bennük, illetve nem szabadna felhasználniuk félelmüket vagy tájékozatlanságukat”

 

Bugár szerint az embereknek meg kéne magyarázni a migráció kérdéskörét is.

 

Ha azt látjuk, hogy az emberek félnek a migrációtól, el kell magyaráznunk nekik, hogy nincs mitől félniük, hogy vannak szabályaink, és elutasíthatjuk a gazdasági migránsokat. (…)”

 

A kritikus hangvétel ellenére Bugár a koalíciót jó „csapatnak” tartja, és nem látja okát, hogy a formáció ne bírja ki a rendes választási ciklus végéig.

 

„Ebben a koalícióban többet értünk el, mint a korábbiakban. Nem tudom, miért kellene a kormánynak buknia csak azért, mert bizonyos dolgokban eltérő véleményen vagyunk”

 

fogalmazott.

 

Bugár korábbi kijelentéseitől eltérően már nem csak a Most-Híd eredményének tekinti Robert Fico ex-kormányfő és Robert Kaliňák ex-belügyminiszter elmozdítását. Az interjúban elmondta, hogy a „közvélemény is segített”.

 

„A nyilvánosság nyomása segített nekünk ebben. Próbálkoztunk vele a választási időszak elején is, de akkor az utca ereje nem volt olyan nagy, és ezért nem jártunk sikerrel. A mostani helyzetben azonban sikerült eltávolítanunk Troškovát és Jasaňt is, amit a mai napig felrónak nekünk”

 

mondta.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!