Nyitókép: Topky.sk

 

Cikkünk a Körkép.sk ‘Látókör’ című online magazinjának decemberi számában jelent meg (magazinunk második számát a cikk végén lapozhatja át).

 

Robert Fico (Smer), még kormányfőként kardoskodott amellett, hogy a gimnáziumokba csak az arra igazán érdemesek járhassanak, ha úgy tetszik a legjobbak legjobbjai. A Fico-féle vízió szerint ennek érdekében le kell csökkenteni a gimnáziumok létszámát, és a diákok többségét szakiskolákban kell elhelyezni, hogy miután végeznek, el tudják látni a munkapiaci igényeket.

 

Habár Robert Fico már csak pártelnökként és parlamenti képviselőként funkcionál, úgy látszik, az SNS-es Oktatásügyi Minisztérium megszívlelte meglátásait. Egyelőre még a magyar gimnáziumokból nem érkezett negatív kritika, Kassán azonban már egy tüntetést is megszerveztek az elégedetlen diákok, tanárok és szülők.

 hirdetes_810x300  

 

A kassai kétnyelvű Ifjúsági Park Gimnázium (Gymnázium Park mládeže) esetében Kassa Megye, mint fenntartó nem engedélyezte első évfolyam megnyitását az iskola klasszikus négyéves szakán. Az iskola vezetésének elmondása szerint az intézmény iránt országos viszonylatban a második legnagyobb érdeklődést tartották nyilván, minden évben többszörös a túljelentkezés.

 

Mindenhol ugyanez a helyzet

 

A megye, mint fenntartó az érdeklődők száma ellenére három kérvényezett osztály helyett először kettő megnyitását hagyta jóvá, végül azonban egyet sem engedélyezett, ami nagy elégedetlenséget váltott ki az iskola vezetésében. A diákok és tanáraik ezért december 12-én a Kassai Megyei Önkormányzat épülete előtt tüntettek. Az iskola azzal vádolja a megyét, hogy döntésük során nem vették figyelembe az iskola jó eredményeit.

 

Rastislav Trnka megyeelnök, bár látszólag megérti a tanárok és diákok felháborodását, azzal védekezik, hogy minden megyében ugyanez a helyzet. Elmondása szerint az Oktatásügyi Minisztérium határozta meg a kvótákat, ami szerint a megye dönthet, miközben a kritériumokat a demográfiai adatok, a munkáltatók elvárásai és a munkapiaci szükségletek szerint állították fel.

 

A 2019/20-as tanévre a Kassa Megye hatáskörébe tartozó iskolák összesen 8771 diák számára kérték első osztály megnyitását, azonban a 9. osztályosok száma nem éri el az 5400-at.

 

„Az Oktatásügyi Minisztérium kritériumai szerint Kassa megye 6468 diákot oszthat szét az első osztályokba. Szívesen megfelelnék minden iskolának, de a számokra való tekintettel nem lenne reális”

 

– mondja Trnka.

 

Az Ifjúsági Park gimnázium által kezdeményezett tüntetésbe a M.R.Štefánik és a Laco Novomeský gimnáziumok is bekapcsolódtak – ez utóbbinál egyel kevesebb osztály megnyitását engedélyezte a megye. A gimnáziumok már régóta szúrják a kormány szemét. A Nyugat-Szlovákiában kialakult munkaerőhiány miatt Robert Fico kormányfő ként, kijelentette, hogy

 

„a gimnázium legyen luxus, mert a diákok felének olyan képesítése van, amire nincs szüksége ennek az országnak”.

 

Ennek a folyamatnak a részeként az oktatási minisztérium drasztikusan korlátozta a nyolcosztályos gimnáziumok diáklétszámait is. Az előző évhez képest 543-mal kevesebb diákot vehetnek fel ezek az intézmények, összesen 2560 helyre kaptak engedélyt. Több iskolát arra kényszerítettek, hogy egyáltalán ne nyisson osztályt az idei évtől.

 

 

körkép.sk/kpa

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!