Nyitókép: TVnoviny.sk

 

Sárosfán vélhetően veszélyes anyag szabadulhatott el, amely miatt legalább nyolcan kórházba kerültek – az első jelentések három emberről szóltak. Az esetre az épülő R7-es gyorsforgalmi útnál került sor.

 

FRISSÍTVE – 20:31 –  A vizsgálatok nem mutattak ki semmilyen veszélyes anyagot a levegőben, közölte a mentőszolgálat szóvivője.

 

„Egy, állítólagosan veszélyes anyaggal megfertőződött személyt sem szállítanak kórházba. Mindegyiküket kivizsgálták és nincs semmilyen egészségügyi panaszuk. A veszélyes anyag szivárgása nem nyert megerősítést”

 

 hirdetes_300x300  

közölte Alena Krčová. A tűzoltóság álláspontja szerint a kiérkező mentőegységek megtettek minden szükséges intézkedést az érintettek dekontaminációjára, egyúttal méréseket is végeztek negatív eredménnyel. Zuzana Farkasová szóvivő szerint a bejelentő személy által említett egyetlen állítólagos tünet sem nyert megerősítést, a tűzoltók ezért most összepakolnak, és távoznak.

 

19:48 –  Alena Krčová, a Mentőszolgálat Operációs Központjának szóvivője arról tájékoztatta a TASR hírügynökséget, hogy hamarosan 12 embert szállítanak kórházba. A Joj értesülései szerint a kórházi ápolásra szorulók közül heten munkások, ketten rendőrök, hárman pedig mentősök – azok, akik elsőként érkeztek a helyszínre. A Tűzoltóság szerint összesen 16 személynek voltak egészségügyi panaszai.

 

19:40 – Érsek Árpád is a helyszínen van, Facebook  bejegyzésében a következőket írta (csak szlovákul):

 

„Itt vagyunk a helyszínen. Jelenleg is zajlanak a kémiai vizsgálatok. Mivel emberéletekről van szó, nagyon körültekintőnek kell lennünk. Hiszem, hogy minden jól végződik majd. Tájékoztatni fogom önöket”

 

Az Új Szónak nyilatkozva már kevésbé volt komoly és emberéletekért aggódó a most-hidas közlekedési miniszter. A magyar nyelvű napilapnak kiérkezésekor azt mondta:

 

„Fél órája itt vagyok és jól érzem magam, ha valami káros anyag lenne a levegőben, akkor már feldobtuk volna a talpunkat. A szakemberek elvégzik a szükséges méréseket, úton van a nyitrai speciális polgári védelmi laboratórium egysége, ez rutineljárás”

 

 

19:20 – A JOJ televízió információi szerint már a helyszínen van a nyitrai speciális polgárvédelmi laboratórium egysége. Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedési miniszter szerint az első eredmények egy, másfél órán belül várhatók. A JOJ úgy tudja, tizenkét embert, köztük két rendőrt is el fognak szállítani toxikológiai kezelésre Pozsonyba.

 

19:12 – A kivitelező D4R7 Construction állítása szerint az építési munkák során az adott területen semmi olyan tevékenységet nem végeztek, amely veszélyeztethette volna a munkások biztonságát.

 

„A Sárosfától nem messze lévő hídobjektumon csak befejező munkálatok zajlottak, mivel hamarosan üzembe állítjuk a konstrukciót. Ráadásul a délután folyamán a BOZP munkatársai ellenőrzést hajtottak végre a munkaterületen, és nem találtak semmilyen hiányosságot.”

 

nyilatkozta a vállalat a sajtónak.

 

18:28 – A Markíza informármációi szerint a Tűzoltóság közlésével szemben nem 16, hanem 12 személyt érint a sárosfai incidens, és egyikük sem került még kórházba, mert még nem dekontaminálták (fertőtlenítették őket). A tévécsatorna úgy tudja, hogy a veszélyzónát senki sem hagyhatja el és a belépés is tilos.

 

17:55 – Az Országos Tűzoltóság hivatalos közlése szerint a korábbi négyről már tizenhatra emelkedett az ellátásra szorulók száma.

 


 

A TASR hírügynökség közlése szerint a Tűzoltóság Nagyszombati Kerületi Igazgatóságának szóvivője úgy nyilatkozott, „Sárosfa mellett veszélyzónát alakítottak ki, nyolc személyt dekontamináltak és kórházba szállítottak”.

 

Dekontamináció során fertőtlenítik a betegek testét, ruháikat eltávolítják, hogy véletlenül se legyenek kitéve a veszélyes anyag hatásainak.

 

A tűzoltósági szóvivő egyelőre nem tudta megmondani, mivel állnak szemben a mentőegységek. Érsek árpád (Most-Híd) közlekedési miniszter is a helyszínre tart.

 

A helyszínen ott van a tűzoltóság evakuációs busza, a hatóságok próbálják kideríteni, milyen veszélyes anyagról van szó. A Nový Čas bulvárlap értesülései szerint a kórházba szállított betegek tünetei között az ájulás és orrvérzés mellett a véres széklet is szerepelt.

 

Az R7-es gyorsforgalmi út érintett szakaszát Sárosfa és Macháza között építik, mindössze pár száz méterre a lakott területtől. A rendőrség egy korábban felmerült gyanú miatt jelenleg is nyomoz az R7-es építése kapcsán, mert állítólag szennyezett földet és illegálisan bányászott kavicsot használtak fel a munkák során.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!