Nyitókép: Körkép.ks/KZS

 

Az MKP elnöke a mai napon leadta a parlamentben az államfő-jelöltséghez szükséges aláírásokat. Menyhárt Józsefnek több mint 26 ezer aláírást sikerült összegyűjtenie.

 

Az aláírások leadását megelőzően a szlovák, azt követően a felvidéki magyar média is szóra bírta az MKP elnökét.

 

Menyhárt elmondta, hogy elsődleges ambíciója az, hogy a szlovákiai magyarokat képviselő hang legyen, aki olyan témákkal foglalkozik, melyek aggodalommal töltik el a szlovákiai magyarokat.

 hirdetes_300x300  

 

A magyar államfőjelölt kijelentette, hogy Szlovákia többi lakosához hasonlóan a magyarok is egyenértékűek, ezért úgy, ahogyan öt évvel ezelőtt Bárdos Gyula indult az államfői pozícióért, most ő méretteti meg magát ebben a pozícióban.

 

Menyhárt József államfőjelölt. Kép: Körkép.sk

 

S hogy sikerül-e Bárdos Gyula öt évvel ezelőtti 5%-át túllépnie?

 

„Akkor Bárdos egyedüli magyar jelölt volt, most ketten vagyunk. Itt van Karakter úr is, meg én is. Én jobb Karakter szeretnék lenni.”

 

– fogalmazott. Az MKP elnöke hozzátette, hogy öt évvel ezelőtt Bárdos Gyula indítását is szép eredmény igazolta, s ebből látni, hogy Szlovákiában a magyar közösség is igényli, hogy legyen képviselete, és legyen egy olyan ember, aki megmérkőzik egy köztársaságielnök-választáson.

 

„Akkor is láttuk, hogy nagy ellenszéllel kell dolgozni, de Bárdos Gyula eredménye bizalmat és hitet adott ennek a küldetésnek. Az ő eredménye egyértelművé tette az MKP számára, hogy mindig kell állítani magyar jelöltet”.

 

Azzal kapcsolatban, hogy mit kínál a magyar szavazóknak, s miben különbözik a programja ellenfelétől, Bugár Bélától, az MKP elnöke így nyilatkozott:

 

„Ne a kormány BMW-inek hátsó üléséről szemléljük a felvidéki magyarságot. A mi kampányunk egy kopogtató kampány. A térben mozogva, az embereket ismerve és az ő véleményüket szóvá téve az üzenetünk az, hogy legyen egy hang a felvidéki magyarságért.”

 

A Focus tegnapi államfőjelöltekről készített felmérésből az is kiderült, hogy Menyhárt szereplése egyelőre katasztrofális. Amíg a két magyar jelölt közül Bugár Béla 10,1 százalékkal a negyedik, addig Menyhárt József 1,5 százalékkal holtversenyben csak a 12. helyen szerepel. Tehát addig, amíg Bugárnak a magyarokon kívül a szlovákokat is sikerül megszólítania, addig Menyhártra maguk a magyarok és az MKP szimpatizánsai is alig szavaznának.

 

Menyhárt József államfőjelölt leadja az aláírásokat. Kép: Körkép.sk

 

Menyhárt mindezek ellenére pozitívan áll az államfőválasztáshoz, a közte és a Bugár közötti számbeli szakadékot az idővel és az eddigi rövid kampánnyal magyarázza.

 

„Bugár Béla aláírásgyűjtése kétszer olyan hosszú idő alatt zajlott le a miénkhez képest. Egy harcos időszakban sikerült három és fél hónap alatt majdnem megközelíteni az ő kétszer ennyi idő alatt összegyűjtött aláírásait.”

 

A Focus-felmérésen nemcsak Menyhárt szerepelt rosszul, de maga a párt is. Az utolsó felmérésen az MKP-t alig 3,4%-ra mérte. Mindezek ellenére Menyhárt úgy véli, hogy a választóik stabilitása továbbra is megvan.

 

„Nem méréseket kell nyerni, hanem a tagságot kell megtartani és erősíteni. Az az eredmény, amelyet most az MKP magának tudhat, további munkára sarkall.”

 

„Mi olyan kampányt folytatunk, amely elmegy az emberek közé, megkérdezi a véleményüket. Ha érzik majd, hogy egy olyan jelölt mögé állnak, aki képviseli a felvidéki magyarságot, az ő ügyeiket mondja el, akkor ezek a számok változni fognak. Én ezért fogok dolgozni.”

 

– zárta Menyhárt a Körkép kérdésére, aki érdeklődésünkre, hogy mennyit költött eddig a kampányra, a transzparens számláját ajánlotta figyelmünkbe.

 

Azon a mai nap délelőtt még nulla euró szerepelt, délután azonban Menyhárt részéről került rá 500 euró.

 

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!