Nyitókép: euractiv.sk

 

„Nem láttak minket szívesen” – nyilatkozták az agrárdotációs visszaéléseket vizsgáló uniós képviselők a szlovákiai tisztségviselőkről decemberi látogatásukkal kapcsolatban. A költségvetési ellenőrzésért felelős CONT Bizottság delegációja december közepén járt legutóbb Szlovákiában, és a gazdák sérelmeit vették górcső alá, amelyekről többek között Ján Kuciak meggyilkolt oknyomozó újságíró is írt utolsó cikkében.

 

A jelentésnek még csak a munkaverziója készült el, ám a jelek szerint így sem lett óvatoskodó. Főleg, hogy a szlovák mezőgazdasági miniszter, a visszaélésekben szintén felelősnek tartott Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség (PPA) elutasító volt, a delegáció tagjai szerint nem adták át a kért adatokat, és tartózkodtak a tényektől is.

 

„Amit Szlovákiában láttunk, nem maradhat következmények nélkül” – jelentette ki az Európai parlament költségvetés-ellenőrzési bizottságának tagja, Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL / EPP) EP-képviselő. Ő egyike volt a delegáció tagjainak. Elmondása szerint érzékelhető volt, hogy a delegációt nem látták szívesen az állam képviselői, ami szerinte „szégyen Szlovákiára”.

 hirdetes_300x300  

 

„Olyan adatokkal láttak el minket, amelyekkel le akartak nyűgözni. Amolyan Potyemkin-falu képét festették le nekünk, elhallgatták a tényeket”

 

fogalmazott hasonló kritikával Claudia Schmidt (ÖVP/EPP) osztrák EP-képviselő.

 

Forrás: www.europarl.europa.eu

 

Visszaélések végtelen sora

 

A delegáció a szlovákiai látogatás beszámolójában említést tesz azokról a visszaélésekről, amelyeket a gazdák szenvedtek el. Mint fogalmaznak, több száz kvázi földbirtok kisajátításáról számoltak be az érintetek, akik ha jelentik a visszaéléseket, megvonják tőlük a támogatást és ellenőröket küldenek rájuk.

 

A CONT január 29-i ülésén a képviselők úgy fogalmaztak, hogy a PPA nem teljesíti megfelelően feladatát, ezért reformra, gyökeres változásra van szüksége. Többek között azt is nehezményezték, hogy a PPA nem követeli az igényléktől a bérleti szerződést arra a földterületre, amelyre támogatást kérnek, ezzel pedig lehetővé teszik, hogy egy kisgazda nagy versenytársa is ugyanarra a telekre adjon be támogatási kérelmet. A PPA pedig arra hivatkozva, hogy nem tud dönteni, egyik félnek sem küldi a támogatást.

 

A delegáció ittlétekor meghallgatta a szlovákiai gazdákat is, akik elmondták, hogy fizikai erőszakkal, megfélemlítéssel, a hatóságok tétlenségével kell szembenézniük. Vagy megakadályozták őket abban, hogy földjeikhez hozzáférjenek, vagy megakadályozták, hogy bármilyen támogatást megkapjanak.

 

A bizottság tagjai készítették a fotót decemberi látogatásukkor. Forrás: www.europarl.europa.eu

 

Teljes (és szándékos?) káosz

 

Szlovákiában európai szinten is kivételesen bonyolult birtokviszonyok uralkodnak, amelyek számos probléma forrásai. Az összes szántóföld ötöde állami kézben van, miközben 80 százaléka bérleti szerződés keretében kerül megművelésre. És ez hatalmas káoszt teremt a támogatások odaítélésénél. Kérdés, hogy a mindenkori politika miért nem akarta megoldani a problémákat.

 

Szlovákiában több mint 19 ezren nyújtanak be támogatási kérelmet, közülük 17 ezren kis- vagy közepes gazdák. Ők csak az összes szántóföld 10 százalékát művelik meg, így a támogatási keretből is csak 10 százalékban részesülnek. Ugyanakkor a földterületek 90 százalékát ellenőrző nagyvállalatok a támogatások nagy részét is elviszik. Beszédes, hogy az uniós agrárdotációs keret negyedét nem egész ezer vállalat vághatja zsebre a 19 ezer igénylőből.

 

A cseh Zdechovský EP-képviselő szerint Szlovákiában a jelenlegi helyzeten csak egy átfogó földreform segíthet, ami megoldaná az elaprózódott földek problematikáját is. A CONT jelentésében a gazdákhoz hasonlóan azt javasolja, hogy a minisztérium készítse el a bérleti szerződések nyilvántartását (ami megakadályozná, hogy ugyanarra a telekre a jogosulton kívül más is támogatási kérelmet nyújtson be), ezt azonban a PPA ellenzi.

 

 

Ivan Štefanec (KDH) EP-képviselő szerint a kormány álláspontja olyan volt, mintha nem értenék, mit keres itt az uniós delegáció. Ugyanakkor kiemelte, hogy épp szlovákiai látogatásukkor emelt vádat a NAKA Ľubica Rošková egykori smeres parlamenti képviselő ellen.

 

A CONT bizottsága és a Szlovákiában vizsgálódó küldöttek azonban arra is kitértek, hogy a szlovákai gazdák nem egységesek, több, egymással versenyző szövetségen keresztül hallatják a hangjukat. Az EP-képviselők szerint egységesen kéne fellépniük.

 

Azt is hangsúlyozták, hogy mindenképp nagyobb átláthatóságra kellene törekednie a kormányzatnak az uniós források elosztásánál, illetve fel kéne számolnia az összeférhetetlenségeket saját hivatalaiban.

 

Euractiv.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!