Gellért, Mercédesz
  • HUF: 365.13
  • USD: 1.17
  • 16 °C
  • 22 °C

Hirdetés (X)

Belföld

„Elvszerű leszek” – mondja a most-hidas képviselőnő, aki eldöntheti Fico sorsát

 

Elvszerű leszek, ha Fico képviselő úr fel tud mutatni 15 éves jogi praxist, akkor nincs más lehetőségem, mint igennel szavazni. Ha nem tudja alátámasztani, akkor nemmel szavazok, vagy tartózkodni fogok”

 

nyilatkozta a Pravda napilapnak Sárközy Irén (Most-Híd) parlamenti képviselő, aki Peter Kresák (szintén Most-Híd) helyét vette át az alkotmányjogi bizottságban. A bizottság feladata lenne eldönteni, hogy Robert Fico (exkormányfő) jelöltetheti-e magát alkotmánybírónak, mivel eddig nem tudta egyértelműen bizonyítani, hogy rendelkezik a törvény által előírt 15 éves ügyvédi praxissal.

 

A bizottság legutóbbi szavazásánál patthelyzet alakult ki, hat nem, hat igen és egy tartózkodó szavazás mellett, döntés tehát nem született. Andrej Danko (SNS) házelnök pedig felszólított a tartózkodó Kresákot, hogy mivel szintén alkotmánybírónak jelöltette magát, adja fel bizottsági tagságát. Kresák ennek eleget tett, így most utódja, Sárközy Irén lehet a mérleg nyelve.

 

Miroslav Beblavý frakción kívüli parlamenti képviselő szerint Robert Fico eddig nem tett eleget a parlament által 2006-ban elfogadott határozatnak, és nem teljesíti a feltételeket. Fico legutóbb olyan dokumentumokat küldött el a bizottságnak „bizonyítékként”, amely szerint egy szemesztert egyetemen tanított politológiát.

 

Danko közben felszólította az alkotmányjogi bizottságot, hogy ahogy döntést tudott hozni 39 másik esetben is, úgy hozzon döntést Fico jelölhetőségéről is. Egyébként ha a bizottság nem képes állást foglalni, Fico sorsa átkerül az SNS elnökének kezébe, ő döntheti el, hogy a 40 jelöltből kikről szavazhat a parlament. A parlamentnek 18 alkotmánybíró-jelöltet kell megszavaznia, ebből választja ki az államfő azt a kilencet, akik végül elfoglalhatják helyüket a taláros testületben.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Habán Ottó
2019. feb. 01. 01:50

Hát, ez jó! Elvszerű leszek! Sárközike, Sárközike! Elvszerűnek lenni a magánéletben lehet. A politikában nem illik össze az elvszerűség és a pártfegyelem! Feltételezem ugyanis, higy kegyed épp azért lett kiválasztva, hogy az utasítást követve, a szkáshoz híven a megfelelő irányba kell bólogatni és a fülhallgatóba kapott utasítás szerint nyomni a piros, fehér, vagy épp a narancssárga gombot, melyre a "harakter" vezényszó van vésve. Sok sikert hát asszonxság az elvszerűség betsrtásához!

ladislav kazmer
2019. feb. 01. 13:34

Az elvszeruseg nem arról szól, hogy tartózkodni fogok. Azt az előző képviselő csinálta. Szégyen az ilyen kijelentore.........

Teodor Németh
2019. feb. 02. 18:23

Tisztelt Képviselőnő, ha Fico úr a bizottsági meghallgatás előtt hiteles,írásos dokumentummal igazolta volna a törvény által előírt 15 éves jogi gyakorlatát, (praxisát) akkor senkinek semmit sem kellene ",,alátámasztani". Azután, hogy az elismert szaktekintély (egy régi motoros) az Ön klubtársa merő véletlen cserben hagyta a bizottságot, Önre rámosolygott a szerencse. Így a 13 főre duzzadt parlamenti bizottságban Ön lesz a mérleg nyelve. Ugyanis szinte bizonyos, ha R. FICO február 6.-ig sokadik nekifutással bemutat akár egy lepecsételt villamosjegyet, akkor Ön magasba emeli kacsóját és 7:6-ra módosítja az eredményt az említett úr javára.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket