Nyitókép: Körkép.sk

 

A szlovákiai gazdák képviselői ma a Főügyészségen jártak, ahol Peter Šufliarsky Főügyész-helyettest tájékoztatták az aktuális ügyekről.

 

Patrik Magdoško és František Oravec a Gazdakezdeményezés (Iniciatíva Poľnohospodárov), míg Molnár Zsolt a liptói, árvai és dél-szlovákiai gazdák nevében számolt be a velük kapcsolatos visszaélésekről. Egyben kérték a folyamatban levő konkrét ügyek szigorú átvilágítását.

 

Mint elmondták, az agráriumban gyakori eset az ún. keresztezés, amivel a nagy gazdák próbálják anyagilag tönkretenni és kiszorítani a kisgazdákat.

 hirdetes_810x300  

 

A gazdák képviselői ma a Főügyészségen jártak. Kép: Körkép.sk

 

A keresztezés azt jelenti, hogy két igénylő nyújt be földterület alapú igényt ugyanarra a termőföldre. És bár a kisgazdának hiába van akár bérleti szerződéssel is bizonyítható használati joga vagy tulajdonjoga az adott földterületre, mégsem kap rá támogatást. Mivel ugyanezt állítja a nagygazda is azzal, hogy az adott parcellát például ő kaszálta le. A Mezőgazdasági Kifizető ügynökség így egyiknek sem ítéli meg a támogatást, de mindkettőt büntetéssel sújtja.

 

„Négyezer eurós büntetés a kisgazdát anyagilag tönkreteszi, míg a nagy meg sem érzi. Így próbálják szisztematikus, átgondolt módon a nagyok kiszorítani a kisgazdákat saját földjeikről“ – fogalmazott Patrik Magdoško.

 

Mint elmondta, a közép-szlovákiai Kiszuca régióban az ilyen keresztezés miatt 12 gazdából 6 már felhagyott a gazdálkodással.

 

Molnár Zsolt szintén károsultja ugyanilyen esetnek. A csallóközi gazda földjét az egyik dán nagygazda keresztezte, az ügyben jelenleg is tart a nyomozás. Molnár a Főügyész-helyettesét tájékoztatta arról, hogy milyen formában lehetne elejét venni az ilyen eljárásoknak.

 

„Mi vagyunk a konkrét példa arra, hogy nem csak Kelet- és Közép-Szlovákiában probléma a keresztezés, hanem délen is, a Nagyszombati kerületben”

 

– mondta Molnár.

 

Molnár Zsolt. Kép: Körkép.sk

 

A Főügyészség a mai találkozón megígérte a gazdáknak, hogy utánanéz a konkrét ügyeknek, és átvilágítja az eljárások menetét.

 

A mezőgazdasági minisztérium szóvivője az esettel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a Mezőgazdasági Kifizető ügynökség büntetőfeljelentéseket tesz minden esetben, ahol kereszteződésre kerül sor és az ügynek büntetőjogi következményei lesznek.

 

A gazdák ma ezzel kapcsolatban is kérték a Főügyész-helyettest, hogy nézzen utána, hány esetben történt már ilyen feljelentés, és milyen eredménnyel zárult.

 

A gazdák mai sajtótájékoztatójukon elmondták azt is, hogy az Európai Parlament tényfeltáró bizottsága, mely Szlovákiában járt, hogy feltérképezze az agráriumban tapasztalható visszaéléseket, és mely a napokban készült el a jelentésével, teljes mértékben a kisgazdák által vázolt problémák jogosságát állapította meg. Egyúttal szigorú felelősségre vonást és gyors megoldásokat követel.

 

A Körkép.sk sajtótájékoztatóról készült élő felvétele:

 

 

Körkép.sk/KZS

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!