Nyitókép: TASR

 

Évekkel ezelőtt az egykori főügyésznek egy nem mindennapi találkozóban volt része – horgászás közben a Sátor-klán vezére látogatta meg. Az igazságszolgáltatás elől menekülő maffiózót azonban nem tartóztatta le. „A horgászáshoz nem hordok fegyvert“ – mondta Trnka a nyomozóknak.

 

A Főügyészség egykori első embere, a ma már háttérbe vonult, kevésbé beszédes Dobroslav Trnka, szenvedélyes horgász. 2009-ben Trnka még a karrierje csúcsán volt, hatalommal és befolyással rendelkezett. A kedvenc horgászhelye pedig nem más volt, mint az albári halastó.

 

 hirdetes_300x300  

„Vártatlan“ látogató

 

Albárt már 28 éve Bereczk Oszkár polgármester irányítja, akit a múltban Trnka a barátjaként említett.

 

„Mi még abból az időből ismerjük egymást, amikor tolmácsoltam. A múltban Trnka úrral közeli kapcsolatban voltunk, de ma már nem“

 

– jelentette ki Bereczk.

 

Az egész történet egyik kulcsfigurája nem más, mint az albári polgármester személyi sofőrje, Peter Dobis. Trnka szerint éppen ő volt az, aki a halastóhoz odavitte Sátor Lajos maffiavezért. Trnka először meg sem ismerte Sátort, hiszen a férfi teljesen megváltoztatta kinézetét: göndör hajjal és szőrzettel álcázta magát.

 

„Természetesen meglepődtem, mert tudtam, hogy nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellen“

 

– mondta Trnka a Sátor-maffiaper során.

 

Trnka a vallomásában beismerte, hogy 2009-ben, amikor Sátor meglátogatta a halastónál, nem volt neki mindegy az egész szituáció.

 

„Mivel a horgászáshoz nem hordok fegyvert, ezért nem tudtam, hogy mi vár rám“

 

– mondta.

 

Annak ellenére, hogy eleinte félelmei voltak, semmi sem történt. Sátorból nem sugárzott a szuverenitás, és egyáltalán nem tűnt maffiavezérnek.

 

„Inkább olyan volt, mint egy meggyötört ember, akinek már elege van a bujkálásból“

 

– írta le a rendőröknek.

 

Jó tanács Sátornak?

 

Az, hogy Sátor miért kereste fel Trnkát, nem igazán világos. Trnka elmondása szerint a maffiavezér a rendőrségi közegből akart neki információkkal szolgálni.

 

Azt kérdezte, hogy ezeknek az információknak a kiadását enyhítő körülményként figyelembe fogják-e venni a letartóztatásakor. Sátor valószínűleg nem számított arra, amit Trnka válaszolt.

 

„Tekintettel arra, amit az ügyről tudtam, azt tanácsoltam neki, hogy menjen el a legközelebbi rendőrségre, tehát Dunaszerdahelyre, és adja fel magát“

 

– állítja Trnka.

 

Egy megjegyzést azonban nem felejtett el Sátortól. „Úgyis eljön az az idő, amikor lecsukják, de előfordulhat, hogy azt már nem fogja megélni“ – mondta Trnka a vallomásában.

 

Sátor jóslata be is teljesedett, hiszen a társai a Dunaszerdahely melletti Csótfán 2010. december 2-án meggyilkolták. A maffiavezér holttestét azonban a mai napig nem találták meg.

 

„Kár, hogy nem fogadta meg a tanácsom. Akkor talán még most is élne“

 

– jegyezte meg Trnka.

 

Az egykori főügyész nem próbálkozott meg sem Sátor letartóztatásával, sem azzal, hogy rendőröket hívjon a helyszínre.

 

„Én nem tartóztathattam le. Az egyetlen dolog, amit csinálhattam az az, hogy azt ajánlottam neki, adja fel magát“.

 

Egy maffiakapcsolatokkal rendelkező sofőr

 

Trnkát állítólag meglepte, hogy a polgármester sofőrje egyenesen a hírhedt maffiavezért hozta el neki a halastó partjához.

 

„Sejtelmem sem volt arról, hogy ennek a sofőrnek ilyen kapcsolatai voltak. Csak később tudtam meg, hogy egykoron ő is a Sátor-klán tagja volt, de esküdözött nekem, hogy ő már régóta eltűnt ebből a bandából“

 

– vallotta Trnka.

 

A Sátorral való találkozója után Trnka állítólag összeveszett a találkozó közvetítőjével, Dobissal, és kérdőre vonta. A sofőr akkor mesélte el neki a történetét arról, hogy miként szolgált a maffiabanda azon csoportjában, amelyik a cigaretta ki- és behozatalát ellenőrizte.

 

Amennyiben az akkori főügyész belepillantott volna a cégjegyzékbe, akkor rájött volna, hogy ez a férfi két évvel a halastói affér előtt még a Pepak cégben ténykedett a Sátor-klán „krémjével“.

 

Trnka már ennek a cégnek a létezése alatt is ismerte Dobist, de csak úgy, mint az albári polgármester gulyásfőzőjét.

 

A bíróságon a volt főügyészhez hasonlóan Dobis is vallomást tett a Sátor–Trnka találkozóval kapcsolatban. A sofőr bevallotta, hogy Kádár (a Sátor-klán tagja) 300 ezer eurót adott neki Trnka lefizetésére. Mivel Dobis féltette az életét, ezért a pénzt átvette, de sosem adta oda Trnkának. Állítólag a pénzt fokozatosan visszaszolgáltatta a Sátor-klánnak.

 

Újabb találkozó

 

Nem Sátor Lajos volt az egyetlen dél-szlovákiai maffiózó, akivel Trnka főügyészként találkozott. A következő bandatag Kádár Krisztán volt, a közvetítő szerepébe pedig ismét az albári sofőr bújt.

 

Trnka a vallomásában azt mondta, hogy amikor a sofőr hívta, akkor Kádárra együtt már ott álltak a háza előtt.

 

Kádár állítólag úgy döntött, hogy feladja magát a rendőrségen, de előtte még szeretett volna Trnkával beszélni. Kádár átadott neki néhány teleírt papírt, amit a főügyész rögtön el is olvasott.

 

 „Azokon a papírokon ennek az alvilági bűnbandának a gyilkosságaival kapcsolatos tények szerepeltek. Meg vagyok róla győződve, sőt jól emlékszem, hogy egy bizonyos mezőről/szántóföldről tartalmazott leírást, ahol egy szénakazal alatt egy nagyobb (maffia)temető kapott helyet“

 

– írta le Trnka.

 

Kádár azt szerette volna tudni, hogy ezek az információk enyhítő körülményként szolgálnának-e, ha feladja magát a rendőrségen.

 

 „Azt mondtam neki, hogy ezt a nyomozóknak kell elmondania, nem nekem. Azt tanácsoltam neki, hogy adja fel magát a rendőrségen, de ő sem hallgatott rám“

 

– jegyezte meg a volt főügyész.

 

Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!