Nyitókép: SITA/Braňo Bibel

 

Peter Pellegrini kormányfő (Smer-SD) szerint nem lenne helyes, ha a második alkotmánybíró-választás is úgy végződne, mint az első. A kormányfő ezért abban reménykedik, hogy a koalíciós képviselők a szerdai napot arra fogják felhasználni, hogy legalább annyi jelölt nevében megegyezzenek, amennyi az Alkotmánybíróság működéséhez szükséges – jelentette ki a feledi (Jesenské) kormányülés előtt Pellegrini.

 

„Az Alkotmánybíróság a demokrácia és az alkotmányosság védelmezője. Úgy gondolom, hogy nem lenne helyes, ha a működését csak azért paralizálnánk, mert a politikai felek nem képesek egymás között egyezséget kötni és kiválasztani legalább hat jelöltet ahhoz, hogy közülük hármat ki lehessen nevezni az Alkotmánybíróság minimális hét taggal történő működéséhez“

 

– hangsúlyozta Pellegrini.

 hirdetes_810x300  

 

Pellegrini szerint az Alkotmánybíróság annyira fontos intézmény, hogy ha hónapokig csak négy bíróval kellene működnie és nem tudná a feladatát teljesíteni, az veszélybe sodorná a demokráciát és a demokratikus állam normális működését.

 

A parlament kedden (2. 12.) egyetlen alkotmánybíró-jelöltet sem választott meg, ezért csütörtökön (2. 14.) újra szavazni fognak.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.