Nyitókép: Körkép.sk/kzs

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, ma késő délután országszerte megmozdulásokat rendeznek az egy éve meggyilkolt Ján Kuciak újságíróra és menyasszonyára, Martina Kušnírovára emlékezve.

 

A Körkép.sk tudósítója élőben követi a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom (Za Slušné Slovensko) pozsonyi megemlékezését az SNP téren.

 

 hirdetes_300x300  

Negyed órával a 17 órai kezdés előtt már rengeteg ember várakozott a téren.

 

Körkép.sk/kzs

 

Körkép.sk/kzs

 

Körkép.sk/kzs

 

A kedd óta a fővárosban tüntető gazdák is elindultak a Tirs rakpartról

 

Körkép.sk/kzs

 

Körkép.sk/kzs

 

A gazdák néhány perccel 17 óra előtt érkeztek meg az SNP térrel. Szlovák zászlókkal a kezükben vonultak be a tömegbe. A megemlékezésre összegyűlt emberek „Veletek vagyunk” felkiáltásokkal fogadták őket.

 

Körkép.sk/kzs

 

Élő videó a helyszínről:

 

17:20 – Felszólalt Ján Kuciak édesapja, aki arról beszélt, hogy fiát nem csak a SIS emberei figyelték meg, hanem a rendőrségi adatbázisokban is utánanéztek, végül a katonai hírszerzést is belekeverték. Megemlítette Bugár Béla harmadik mondatát és Andrej Danko rigorózusi munkáját is.

 

17:27 – Milan Bubák katolikus lelkiatya kap szót a színpadon. Imát mond Ján Kuciak és Martina Kušnírová lelki üdvéért. Erőt kért a meggyilkolt fiatalok családjainak.

 

17:40 – Karolína Farská és Juraj Šeliga felszólították Andrej Dankot, hogy mondjon le. A tömeg együtt skandálja ugyanezt. Néhány mondatban összefoglalták Danko, Fico, Kováčik és Bugár bűneit is az elmúlt egy évből.

 

„Az ember, aki politikailag fedi Lubyovát és Matečnát, az ember, aki nem szégyelli ellopni mások gondolatait, hogy olyan titulushoz jusson, ami nem illeti meg. (…) Fico úr, ez kimondottan Önnek szól, tavaly emberek ezrei segítették önt a Kormányhivatalból. Távozzon, távozzon a feledésbe, ahova való! (…) Bugár úr, csalódást okozott Szlovákiának és ezt Önnek Szlovákia sosem felejti el”

 

Bugár Béla nevének említése nagyobb közfelháborodást kelt, mint Dankoé és Ficoé.

 

17:55 – A Nemzeti Színház és az Astorka színészei felszólították Dankot, Ficot, Bugár és Kováčikot, hogy mondjanak le.

 

„Menjenek a pokolba, és hagyjanak bennünket békében élni!”

 

Cikkünket frissítjük!

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.