Nyitókép forrása: cas.sk

 

Eduard Chmelár államfőjelölt „arra gyanakszik”, hogy a szlovák külügyminisztérium amerikai katonák szlovákiai állomásoztatásáról és amerikai katonai bázis létrehozásáról tárgyal az USA-val, egyúttal felszólította a minisztériumot, hogy tegye közzé a szerződéstervezetet, amelyről tárgyalnak.

 

A felmérések szerint mindössze 2 százalékos támogatottsággal rendelkező Chmelár információit azzal támasztja alá, hogy nemrég Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter elmondása szerint hasonló védelmi együttműködésről tárgyalnak Szlovákiában, mint amit most újítanak meg Magyarországon az USA-val.

 

Chmelár azt is követeli a külügyminisztériumtól, hogy tegye közzé, mit ad Szlovákia cserébe azért, hogy az USA 46 millió dollár értékben két szlovák légibázist is felújítana. Hozzátette, hogy elnökként megakadályozná, hogy egy ilyen védelmi paktumot aláírjanak.

 hirdetes_810x300  

 

A külügyminisztérium a facebookon reagált Chemlár kijelentéseire, mint írták, „Chmelár hazudik”, és „nem zajlik semmilyen tárgyalás amerikai bázis létrehozásáról”.

 

Ami Szijjártó Péter magyar külügyminiszter szavait illeti, az MTI közlése szerint Magyarország egy 1997-ben köttetett védelmi szerződés megújításáról tárgyalt az USA-val, és az új szövegezésbe magyar szuverenitás védelmét garantáló pontokat fogalmaztak bele, illetve kötelezték az USA-t, hogy infrastrukturális fejlesztéseket finanszírozzon a magyar honvédség megnevezett objektumaiban.

 

„Mint hozzátette: az Egyesült Államok hasonló megállapodást kötött az elmúlt időszakban a három balti országgal, Lengyelországgal, Romániával és Bulgáriával. Mindegyik ország parlamentje ratifikálta azt. Három tárgyalás zajlik jelenleg is, Magyarország mellett Szlovákiával és Norvégiával.”

 

írta négy nappal ezelőtti tudósításában az MTI.

 

Gepostet von Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR am Mittwoch, 27. Februar 2019

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!