Nyitókép forrása: sme.sk, neweurope.eu/kollázs: Körkép.sk

 

Maroš Šefčovič, szocialista európai bizottsági alelnök, és Szlovákia egyik államfőjelöltje konzervatív fordulatot vett, és a hagyományos családmodellt vette védelmébe – írja a baloldali Euractiv.com.

 

A szociáldemokrata európai pártcsaládba tartozó Smer felháborodva fogadta Andrej Kiska jelenlegi államfő „üzenetét”, amit elnökjelöltjük, Maroš Šefčovič számára küldött a facebookon keresztül, miszerint jobb lenne, ha karrierje jövőjével is törődne. Úgy tűnik azonban, hogy nem alaptalan Kiska felvetése.

 

Šefčovič, bár függetlennek definiálja magát, a Smer mégis saját jelöltjeként kezeli és nyilatkozik róla. Válaszaiban többségében a Smer álláspontját képviseli, ahogy a hagyományos családmodell esetében is. A tisztánlátás kedvéért érdemes elmondani, hogy az álbaloldali Smer a szocialista pártcsaládban olyan, mint az álkonzervatív Merkel-féle CDU az Európai Néppártban: retorikáját, lépéseit tekintve gyakran a másik oldalhoz tartozónak látszik.

 hirdetes_300x300  

 

A balliberális Euractiv most azért kapta fel a fejét, hogy az elvileg baloldali európai bizottsági alelnök a szlovák államfőválasztási kampány hajrájában hirtelen a hagyományos családmodell mellett foglalt állást, amivel „felvette az Európai Néppárt retorikai eszközeit”.

 

„Szlovákia számára nagyon fontos a szuverenitás megtartása az etikai és családpolitikát érintő kérdésekben (…). Számomra nagyon fontos a hagyományos családmodell támogatása“

 

idézte a brüsszeli hírportál Šefčovičot, akivel kapcsolatban emlékeztet, hogy az EP-választások során az egyik lehetséges szocialista csúcsjelölt volt (az EB élére), de visszalépet Frans Timmermans javára. Az Euractiv arra is felhívja a figyelmet, hogy nem ez az első eset, hogy baloldali politikusok mást nyilatkoznak Brüsszelben, és mást otthon. Példaként a görög Dmitrisz Avramopolousz uniós menekültügyi biztost említette, aki Észak-Macedónia névváltoztatását az Európai Bizottságban támogatta, a görög médiában elítélte.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.