Nyitókép forrása: HNonline.sk

 

Egybehangzó szlovák sajtóinformációk szerin Marián Kočnert megváldolták Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásával. A gyilkosság oka Kuciak újsagírói tevékenysége.

 

A rendőrség facebook-bejegyzésében a vádemelést megerősítette, azt azonban csak 13.00 órai sajtótájekoztatojukon tették közzé, hogy Kočnerről van szó.

 

Frissítve: 13:17 – Az ügyben eljáró ügyész ma délutáni sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy Marián K. ellen vádemelést tettek, hangsúlyozta, hogy nem társadalmi, politikai vagy újságírói nyomásra indították el az eljárást, hanem objektív bizonyítékok alapján. A vádemelésre még március 8–án került sor.

 hirdetes_300x300  

 

Elmondta, a nyomozati anyag 15 ezer oldalból áll, összesen 50 terabájtnyi adatot foglaltak le, és 798 nyomot biztosítottak a nyomozás során. A gyilkosságra 2018. február 21-én, este 20 és 21 óra között került sor, a gyilkosság indítéka pedig az áldozat újságírói tevékenysége.

 

Az ügyész szerint az új vádemelés újabb nyomozási intézkedéseket igényel, újabb kihallgatásokra kell számítani, ez a nyomozás újabb, legalább fél évig tartó húzódását jelenti. Közben, március 11-én újabb hét hónapra meghosszabbították az első négy főgyanúsított vizsgálati fogságát.

 

Az ügyész szerint olaszok nem vettek részt a gyilkosságban, ezért a továbbiakban „nincs szükség az olasz hatóságok” részvételére a nyomozásban.

 


 

A kétes hírű vállalkozó neve megrendelőként először októberben merült fel, mikor a Kuciak-gyilkosság egyik főgyanúsítottja, Andruskó Zoltán ezt vallotta a kihallgatásán. Nem sokal később a rendőrség több mint 20, Kočner érdekeltségébe tartozó ingatlanban hajtott végre házkutatásokat. A rendőrség elismerte, hogy a razziák a Kuciak-gyilkosság nyomozásának keretében zajlottak, ám végül a Gorilla-ügyhöz kapcsolód bizonyítékokat is találtak.

 

Kočner volt egyike volt azon személyeknek, akik Ján Kuciak oknyomozó cikkeiben rendszeresen feltűntek. Az oknyomozó újságíró ráadásul halála előtt büntetőfeljelentést tett a vállalkozó ellen (fenyegetés miatt), ám az ügyet a rendőrség nem vizsgálta ki, mivel „nem történt bűncselekmény”.

 

Kočner telefonon azt mondta Kuciaknak, hogy „nagy figyelmet fordít majd neki és családjának”, és ha talál valami „mocskot, azt fel fogja használni”.

 

Peter Tóth egykori SIS-ügynök, későbbi újságíró vallomásából a sajtóértesülések szerint végül kiderült, hogy nem csak Kuciakot figyeltette meg a vállalkozó, hanem másik húsz újságírót is. Tóth azonban állítja, hogy a gyilkosság előkészítéséről nem volt tudomása.

 

A múlt hónapban Jaromjr Čižnár főügyész is úgy nyilatkozott, hogy a hatóságok közel járnak a Kuciak-gyilkosság megrendelőjéhez, de nem említett neveket.

 

A Hospodárske Novinynek korábban Roman Kvasnica, Malina Hedvig egykori ügyvédje korábban azt nyilatkozta, hogy Kočner egyszer megkereste őt, és ajánlatot tett neki: ha a lány „bevallja”, hogy hazudott a kihallgatáson, akkor elsimítják a dolgot.

 

„Emlékszem, hogy egész jól ismerte a nyomozati anyag tartalmát, és amikor az első találkozásunkkor megkérdeztem tőle, hogy kinek a nevében beszél, azt mondta, hogy a kormányfő nevében, illetve, hogy a javaslatot a miniszterelnök nevében tolmácsolja nekem.”

 

fogalmazott az ügyvéd.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.