Nyitókép: Verejná správa

 

Az államfőt öt évre választjuk. Reprezentatív funkciója mellett törvényeket vétózhat meg, kegyelmet adhat és bírókat nevezhet ki. Az elnökválasztás egy napig tart, egy jelöltet választunk és az ő sorszámát kell bekereteznünk.

 

A választóhelyiségek reggel 7.00 órakor nyitnak. A városok és a falvak azonban engedélyezhetik, hogy a polgárok két órával korábban, 5.00 órától kezdjék meg a szavazást. Az államfőválasztásra egy napunk lesz, szavazni pedig este 22.00 óráig lehet.

 

 hirdetes_300x300  

Azt a helyiséget, ahol a választás történik a „választóhelyiség“ felirattal, illetve az adott választókerület számával kell ellátni.

 

  1. Milyen okmányra lesz szüksége?

 

A Szlovák Köztársaság minden olyan polgárának joga van dönteni arról, hogy ki álljon öt éven keresztül az országunk élén, aki legkésőbb a választás napjáig betölti a 18. életévét.

 

Kivételt képeznek azok a rabok, akik különösen súlyos bűncselekmény miatt ülnek börtönben. Emellett a karanténban vagy az izolációban tartózkodó polgárok, illetve a cselekvőképtelen személyek sem szavazhatnak.

 

Amennyiben az állandó lakhelyén fog államfőt választani, akkor elég lesz a személyi igazolványa vagy az útlevele. Abban az esetben, ha az állandó lakhelyén kívül fog szavazni, akkor fel kell mutatnia a választói igazolványát, ami aztán a választóhelyiségben marad.

 

Hogyha a Szlovák Köztársaság polgára, de nem rendelkezik Szlovákia területén állandó lakhellyel, mert külföldön él, akkor érvényes útlevélre és egy igazolásra lesz szüksége a külföldi állandó lakhelyéről.

 

Miután felmutatta az érvényes személyazonosító okmányát, egy darab szavazólapot fog kapni az összes jelölt nevével ellátva (beleérve azokat is, akik menet közben visszaléptek és feladták a küzdelmet), illetve egy borítékot. A szavazólap és a boríték átvételét az aláírásával igazolja.

 

  1. Több jelöltet is be lehet karikázni?

 

A szavazólapot csak az arra kijelölt szavazófülkébe lehet bevinni, amit a másik fülkétől és a többi választópolgártól el kell választani.

 

A szavazólapról csak egyetlen jelöltet lehet választani, mégpedig a sorszáma bekeretezésével. Amennyiben több jelöltet karikáz be, a szavazata érvénytelen lesz.

 

A szavazólapot bele kell tenni a borítékba, majd le kell ragasztani. A leragasztott borítékot a szavazatgyűjtő urnába kell beletenni.

 

  1. Mire figyeljen, hogy a szavazata ne vesszen kárba?

 

A jelölt kiválasztásakor nézze meg, hogy az illető időközben nem lépett-e vissza az államfőválasztási harctól.

 

Amennyiben olyan jelöltet karikáz be, aki már visszalépett, a szavazata érvénytelen lesz.

 

Az elnökválasztástól eddig Menyhárt József és Robert Mistrík lépett vissza.

 

  1. Mi történik, ha hibázott?

 

Abban az esetben, ha véletlenül más jelöltet keretez be, mint akit szeretett volna, akkor kérhet új szavazólapot, de a helytelen szavazólapot az arra kijelölt urnába kell beledobnia. Ebben az urnában végzik a felhasználatlan szavazólapok is. Amennyiben a szavazólapot nem használja fel, akkor sem viheti ki a szavazóhelyiségből, máskülönben szabálysértést követ el.

 

  1. Hogyan szavazzon, ha egészségügyi problémája van?

 

Amennyiben egészségügyi problémája miatt nem tudja kitölteni a szavazólapot, esetleg nem tud olvasni vagy nem lát, akkor joga van „asszisztensre“. Ezt azonban a helyszínen be kell jelenteni az adott választókerület választási bizottságának.

 

Ebben az esetben az asszisztenst beviheti magával a választófülkébe, ahol az utasítása alapján bekarikázza a megfelelő jelöltet, a szavazólapot pedig beteszi a borítékba. Az asszisztens nem lehet a választókerület választási bizottságának tagja.

 

Abban az esetben, ha súlyos egészségügyi problémákkal küzd, élhet az otthoni szavazás lehetőségével. Ebben az esetben a választás napján a választókerület választási bizottságának két tagja mozgóurnával, szavazólappal és borítékkal jelenik meg Önnél, hogy leadhassa a szavazatát.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.