Nyitókép forrása: HNonline.sk

 

A Denník N által közölt Focus felmérés rámutatott, hogy a Most-Híd parlamentbejutási esélyei az elnökválasztás előtti napokban tovább csökkentek. Míg eddig csupán a statisztikai hibahatár utalt arra, hogy a Most-Híd a gyakorlatban talán már 5 százalékot sem kapna a választóktól, a Focus március 14-16. közötti felmérése ezt már jóval egyértelműbben támasztja alá.

 

A Focus 1107 embert kérdezett meg arról, hogy kit választanak majd az államfőválasztás első fordulójában, és hogy mely párt szimpatizánsai közé tartoznak. Az eredmény azt mutatja, az egyes pártok szavazói mely elnökjelöltekkel (és retorikával) szimpatizáltak a kampány ideje alatt.

 

A Most-Híd szavazói közül kikerülő válaszadók 60 százaléka Bugárt, 7 százaléka Miloškot, 8 százaléka Harabint, 6 százaléka Šefčovičot, és 18 százaléka Čaputovát támogatta. Mivel Bugár 3,1 százalékot ért el a szombati választáson, ebből az következik, hogy a Most-Híd népszerűsége nagyjából 5,1 százalékon áll – a legutóbbi direkt pártpreferenciákat mérő Focus-felmérés 5,4 százalékot adott a Most-Hídnak, az azt megelőző 5,8-at.

 hirdetes_300x300  

 

Bár Bugár Béla pártelnök és Gál Gábor most-hidas igazságügyi miniszter szerint a szombati kudarcot nem kell kivetíteni az egész pártra, a felmérés nem erre utal. Ráadásul mindez az EP-választások előtt történik, így a fiaskó a Most-Híd EP-válsztásokbeli szereplésére is rányomja majd bélyegét.

 

Az 5,1 százalék pedig a Most-Híd hitelvesztése, és a Bugár által emlegetett kormányellenes hangulat közepette inkább lefelé változhat majd az idő múlásával, mint felfelé. Sok függ a kormánykoalíció utolsó hónapjainak történéseitől (legkésőbb szeptemberben érvényét veszti a koalíciós szerződés), és az EP-választások kimenetelétől.

 

A felmérés egyéb érdekességeket is tartogat. Kotlebáék választói között például viszonylag nagy támogatottsága volt Harabinnak (21 százalék), ahogy a Smer választói (19 százalék) és az SNS választói (24 százalék) körében is. A jelöltek közül a leginkább ellentmondásos személyiség (a rendszert kritizáló, de annak haszonélvezője legfelsőbb bíróként) ezzel a támogatottsággal akár új pártot is alapíthat, ami tovább polarizálná a választókat – igaz, ezúttal nem az ellenzéki, hanem a többségi nemzet nacionalistább rétegei körében.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.