Nyitókép forrása: Nyitókép: aktuality.sk/Branislav Wáclav

 

Peter Pellegrini (Smer) kormányfő számára „kellemetlen meglepetés” volt, hogy a Most-Híd végül Zuzana Čaputová és nem Maroš Šefčovič államfőjelölt támogatása mellett döntött a második forduló előtt. Pellegrini elmondása szerint a Most-Hídnak a koalíción belül el kellmajd magyaráznia, hogy hova vezet a döntése.

 

„A koalíciós szerződés nem kötelez senkit egy közös jelölt támogatására, A döntéshez a Most-Hídnak joga van. De elvártam volna az általunk indított jelölt kvalitására való tekintettel, hogy Maroš Šefčovič és nem Zuzana Čaputová támogatására szólít majd fel. Ezt vártam, és kellemetlen meglepetés ért.“

 

fogalmazott a kormányfő.

 

 hirdetes_300x300  

A Most-Híd csütörtökön (március 21-én) jelentette be hivatalosan, hogy szimpatizánsainak Čaputová támogatását javasolja. A legfrissebb felmérések (Median) szerint Čaputová utcahosszal vezet Šefčovič előtt (60,5:39,5).

 

Pellegrini nem zárta ki az előrehozott választások lehetőségét sem, mert „a kormánykoalíció kezd eltérni a prioritásoktól”. Mint mondta, szeretné, ha a kabinet szakszerűen és professzionálisan dolgozna, és amíg ez nincs így, beszélni kell róla, hogy hogyan tovább.

 

„Szilárdan hiszem, hogy van még mit ajánlanunk, és szeretném, ha 2020 márciusában lennének a választások. De számomra sokkal fontosabb minőségi és professzionális teljesítményt nyújtani, és az embereket szolgálni. És ha ez nem lehet így, nem lenne a legjobb megoldás Szlovákia számára erőnek erejével, kizárólag a funkciók megtartása érdekében kormányon maradni 2020 márciusáig”

 

fogalmazott. Elmondta, koaíciós partnereitől azt várja, hogy az országot „előbbre viszik”, és „nem saját vágyaikat és álmaikat akarják megvalósítani”.

 

A koalíciót jelenleg is több, nagy horderejű téma feszíti szét: alkotmánybíró-választás, elnökválasztás, adó- és járulékcsökkentési javaslatok, az amerikaiakkal kötendő védelmi együttműködés.

 

Frissítve: 15:47 – A Denník N értesülései szerint a Smerben már egyre gyakrabban téma az előrehozott választások lehetősége. Egyrészt nagy a feszültség Bugár Béla és Robert Fico között, amiért Bugárék nem támogatták Fico alkotmánybíró-elnöki megválasztását, másrészt a jövőre esedékes választások a Kuciak-gyilkosság második évfordulója környékére esne, ami a demonstrációkon kívül is komoly károkat okozhat a Smer kampányának.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.