Több órán keresztül tárgyalt ma a Koalíciós Tanács, hogy próbálja elsimítani a Smer – SNS – Most-Híd között egyre rendszeresebbé váló problémákat. A koalíciós pártok közötti feszültség a napokban már az előrehozott választások lehetőségét is előre vetítette az SNS és a Smer részéről.

 

Robert Fico elmondta, hogy koalíció megegyezett azokról a törvényekről, melyeket áttesznek a májusi időszakra. Főleg az SNS és a Most-Híd javasaltairól van szó, melyeknek költségvetési vonzata van. Fico szerint meg kell várni az új pénzügyminiszter kinevezését (Peter Kažimír ugyanis távozik, és a Szlovák Nemzeti Bank elnöke lesz.), hogy átszámolhassák a javaslatok állami költségvetésre vonatkozó következményeit.

 

A Smer elnöke hangsúlyozta, hogy várhatóan megegyezés születik arról, hogy a kormánykoalíció minden tagjának a javaslataiból elfogadásra kerül valami, ugyanis mint fogalmazott, „ésszerű javaslatokról van szó, az ország gazdaságilag jól teljesít, és itt az ideje, hogy ezt az emberek, kisvállalkozók is érezzék” – tette hozzá.

 

 hirdetes_810x300  

Az alkotmanybírák kinevezésével kapcsolatban elhangzott, hogy a koalíció elsődleges célja, hogy az Alkotmánybíróság működését helyreállítsák.

 

Az SNS részéről az egyik fő problémát okozó amerikai katonai támogatásra voantkozóan Fico hangsúlyozta, hogy nem lehet szó semmilyen olyan egyezségről Szlovákia részéről az amerikaiakkal, mely csökkenti az ország szuverenitását.

 

Tibor Bernaťák, az SNS frakcióvezetője konstruktívnak értékelte a tanácskozást. „Megvan a politikai akarat az adó- és járulékrendszer csökkentésére. Várjuk az új pénzügyminisztert, akivel áttárgyalhatjuk javaslatainkat” – tette hozzá.

 

Megismetelte hogy az SNS nem támogat semmilyen katonai bázist Szlovákiában, mely külföldi részvétellel működne.

 

Bastrnák Tibor, a  Most-Híd frakcióvezetője szerint 17 törvénytervezetet toltak át májusra. Majd megismetelte az SNS által elmondottakat. Az amerikai katonai bázissal kapcsolatban annyit tett még hozzá, hogy a koalíción belüli feszültség ellenére a kérdést illetően sem változik az ország külpolitikai orientáltsága.

 

A májusi ülésre kitolt sajtótörvényre vonatkozóan úgy néz ki, hogy a koalíció véget vethet a hírportálok cikkei alatti álnevű kommenteknek. „Vagy aláírja magát annak szerzője, vagy a felelősséget átveszi a portál kiadója” – mondta Fico.

 

Előrehozott választásokkal kapcsolatban azt mondta a korábbi kormányfő, hogy nem látja annak értelmét. „Szeretnénk kitölteni a választási időszakot jövő márciusig” – zárta.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!