Nyitókép forrása: a Gazdakezdeményezés facebook-oldala

 

Március 25-én a kelet-szlovákiai Hernádgönyűn (Gyňov) található gazdaság udvaráról vágott neki az országnak a gazdák egy csoportja, hogy péntekig megérkezzenek Pozsonyba. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet a Matečná miniszterasszony távozását sürgető petíció aláírására.

 

„10 Szlovákiában kapható almából 7 behozatal. Élelmiszeripari önellátásunk aránya 37 százalék. A miniszter asszony nem tartja tiszteletben a bírósági döntéseket, mi több, leplezi az agrártámogatások körüli visszaéléseket”

 

– fogalmaz a Gazdakezdeményezés (Iniciatíva poľnohospodárov) saját közösségi oldalán.

 

 hirdetes_300x300  

Pozsonyba tartó útjuk során a gazdák csatlakoztak a pedagógusok csütörtöki szimbolikus tiltakozó akciójához is, mikor is feketébe öltözve hívták fel a figyelmet az oktatásügy katasztrofális helyzetére.

 

„A Gazdakezdeményezés ma csatlakozik a pedagógusokhoz, hogy kifejezzük támogatásunkat, ezért mai (csütörtöki – a szerk. megj.) utunkat feketébe öltözve tesszük meg.”

 

A gazdák a tegnapi nap során megálltak Nyitrán is az Agrokomplexen, hogy az oda érkező kiállítók és érdeklődők figyelmét is felhívják a mezőgazdaságban uralkodó áldatlan állapotokra.

 

Pozsonyba tartó útjuk során a gazdák aláírásokat is gyűjtöttek Gabriela Matečná miniszterasszony leváltására, aki egyébként minden megmozdulásukat politikai indíttatásúnak titulálja.

 

A gazdák többek között azt is felróják a miniszterasszonynak és a PPA-nak (Mezőgazdasági Kifizetőügynökség), hogy nem működnek együtt a rendőrséggel a gazdák által tett feljelentések ügyében, sok esetben akár egy évig is visszatartják a nyomozóhatóságok által bekért iratokat. Ugyanez a helyzet a bírósági eljárásoknál is.

 

Az elégedetlen gazdák pénteken 17.00 órakor Pozsonyban, a Kormányhivatal elé várnak mindenkit egy közös tüntetésre, április 2-án, kedden pedig általános sztrájkba kezdenek.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!