Nyitókép: Foto N – Tomáš Benedikovič

 

A parlament és az SNS elnöke, Andrej Danko mai sajtótájékoztatóján reagált arra a kritikai hullámra, amit a március 27-i ülésen elfogadott állami jelképekről szóló törvénymódosító javaslat váltott ki.

 

A törvénymódosító javaslat többek között megtiltja “idegen országok” himnuszának – így a magyar himnusznak is – lejátszását és eléneklését, amennyiben az adott rendezvényen nem vesz részt az “idegen ország” hivatalos delegációja.

 

 hirdetes_810x300  

Dako elmondása szerint félreértés történt. Kijelentette, hogy az adott rendelkezés csak azokra a „jelentős napokra vonatkozik, amikor elsősorban szlovák himnuszt kell énekelni”.

 

 „Egyáltalán nem igaz, hogy más nemzeteknek megtiltjuk, hogy a saját himnuszukat énekeljék. Mi azt mondjuk, hogy az emléknapokon kizárólag csak a szlovák himnuszt lehet énekelni és lejátszani, s amennyiben ezeken a jeles ünnepnapokon más ország külföldi hivatalos delegációja is részt vesz, akkor annak az országnak a himnuszát is le lehet játszani”

 

– próbálta meg elmagyarázni a törvénymódosító javaslat lényegét az SNS elnöke.

 

A nemzetiek vezére szerint az egész ügyet olyan feszültségkeltésre használták fel, amire a társadalomnak nincs szüksége.

 

„Az oké, hogy erre rákap a Jobbik és az őrült Kotleba, de Önök is hozzásegítettek ehhez“.

 

Danko szerint a törvénymódosító javaslat lényege egy teljesen más dolgon alapult. A nemzetiek csőrét eredetileg a Szlovák Jégkorong Szövetség új logója bökte, ugyanis a szövetség a jégkorongozók mezén hokiütőt helyezett el a szlovák állami címerben.

 

 „Amennyiben a jégkorongosok mezén szereplő állami címerben nem lesz hokibot, akkor hajlandó vagyok kompromisszumot kötni“

 

– mondta Danko arra utalva, hogy a himnuszt illetően hajlandó engedni a Most-Híd kérésének.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.