Nyitókép forrása: webnoviny.

 

Andrej Kiska köztársasági elnök holnap, azaz április 17-én szerdán a parlament által megválasztott nyolc alkotmánybíró-jelölt közül hármat fog kinevezni: Ivan Fiačan jogászt, Ľuboš Szigeti galántai járásbírósági elnököt és Peter Molnár végrehajtót. Az államfő kinevezi az Alkotmánybíróság új elnökét is. Ezek a jelöltek mind élvezték az ellenzék egy részének támogatását is. 

 

A három jelölt kinevezésével lével előrelépés történik az Alkotmánybíróság működése terén. Február közepétől ugyanis a 13 tagú testület mindössze négy taggal rendelkezik, gyakorlatilag tehát nem látja feladatait. A három új alkotmánybíró kinevezésével meglesz a határozatképességhez szükséges hét tag.  Kiska a nyolc jelöltből legfeljebb négyet választhatott volna ki, ám nem élt ezzel a lehetőséggel. A negyedik jelölt

 

Mint ismeretes, a Smer és Robert Fico parlamenti képviselő bojkottja miatt februárban a parlament egyetlen jelöltet sem tudott megszavazni. Akkor Robert Fico is indult alkotmánybírónak, és nem rejtette véka alá, hogy az alkotmánybíróság elnöki posztjára pályázik. Ez a funkció nem csak testőrséggel, sofőrrel és egyéb privilégiumokkal jár, de például az AB elnökének teszi le az esküt az új köztársasági elnök. Az alkotmánybíróság elnökének nincs helyettese, ha a poszt üres, nincs elnöki eskütétel sem.

 hirdetes_300x300  

 

A februári szavazás fiaskója kapcsán sokan úgy vélték, hogy Robert Fico úgy akarja megszerezni az AB elnöki posztját, hogy olyan jelölteket juttat tovább, akik később majd a javára visszalépnek. Az alkotmánybíró-jelöltek újbóli szavazásakor Fico már nem pályázta meg a posztot, de mivel csak nyolc jelöltet küldtek tovább az államfőnek, újabb fordulók lesznek.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.