František Oravec és Patrik Magdoško, a korábbi időszak gazdatüntetéseiről ismert gazdavezérek szerdán ismét a fővárosba utaztak, hogy egy súlyos és aktuális problémára mutassanak rá, mely Oravecon kívül más gazdákat is érinthet.

 

A probléma lényege, ahogy arra mai sajtótájékoztatójukon rámutattak, a következő:

 

A mezőgazdasági támogatások kifizetésénél gyakran előfordul, hogy ketten adnak be támogatási igényt ugyanarra a földterületre. Közülük természetesen az egyik csaló. Ezt nevezik kereszteződésnek. Hogy ki, azt a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség  (PPA)vizsgálja, mely a gazdák gyanúja szerint általában összejátszik az egyik féllel.

 

 hirdetes_300x300  

 

Ezek általában pénzügyi csoportok, vagy külföldi cégek, például dán mezőgazdasági vállalatok, akik ezzel a módszerrel a kis és közepes gazdákat próbálják kiszorítani a piacról. Kereszteződés során ugyanis a vizsgálat akár évekig is elhúzódhat, mialatt egyik fél, értsd, a tisztességes igénylő sem kap támogatást. Ez anyagilag csődbe viheti a gazdákat.

 

Az alábbi videón Patrik Magdoško magyarázza el a probléma lényegét:

 

 

Március óta változott a jogszabály, mely lehetővé teszi, hogy az érintett felek egymás irataiba is betekinthessenek. Eddig ugyanis külön-külön kezelte a jogszabály a két fél ügyét. A változás azért fontos, mert a károsult, aki nem juthat hozzá jogos támogatásához, így lebuktathatja a hamis iratokkal szintén igényt benyújtó szereplőt.

 

František Oravec szintén egy ilyen károsult, aki a J&T ismert pénzügy csoporthoz köthető vállalattal, az ESIN-nel harcol. Eddig sikertelenül. Jogos igényét, hogy a jogszabályra hivatkozva betekinthessen az iratokba, a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség hetek óta nem teszi lehetővé.

 

A PPA előtt táborozó gazdák. Kép: archív

 

Magdoško szerint azért, mert a PPA összejátszik az ügyeskedővel, és így törvénysértést követ el. A PPA a gazdák szerint az ügyészség felszólítására sem reagál. Ezért a mai napon Pozsonyba utaztak, és sátrat vertek a PPA épülete elé. Mint elmondták, egészen addig a fővárosban maradnak, amíg jogos igényüknek érvényt nem szereznek.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.