Nyitókép forrása: noviny.sk

 

Beigazolódott a gyanú, több mint 500 tonna mérgező, karcinogén veszélyes hulladék rejtőzik az őrmezői (Strážske, Nagymihályi járás), egykori vegyipari gyárépület raktáraiban – írja a noviny.sk.

 

A JOJ tévé internetes portálján megjelent írás szerint a hatalmas mennyiségű rákkeltő méreg igazi időzített bomba. A hordókból szivárog a veszélyes hulladék, mert a legtöbb fémhordó már teljesen korrodálódott. Az „időzítet bomba” a PCB-technológiával dolgozó Chemko Strážske vegyiüzem után maradt hátra, a hordókat úgy helyzeték el, hogy az ne szúrjon szemet.

 

Denisa Saková belügyminiszter is megerősítette, hogy az 500 tonna karcinogén anyag jelenleg az üzem területén található. Az ökológiai kockázat hatalmas, a hordók szivárognak, a raktárként használt épületek a biztonsági feltételek töredékét sem teljesítik, több helyen a méreg közvetlenül a talajba szivárog, onnan pedig a felszín alatti vizekbe – nincs betonpadló az épületek egyes részein.

 hirdetes_300x300  

 

Kép forrás: Noviny.sk

 

A noviny.sk közlése szerint az állami hatóságok már 35 éve tudnak a PCB hulladék nem túl biztonságos elhelyezéséről, de egyáltalán nem ellenőrizték le a tárolók állapotát, mert a közben végfelszámolás alá kerülő cégtől nem kaptak rá engedélyt.

 

A hatóságok egyelőre megvárják a laboreredményeket. A volt alkalmazottak szerint az egész üzem tele van rákkeltő veszélyes hulladékkal. Egyesek elmondása szerint a hordók tartalmát a cég működése idején erre kijelölt személyek a közeli erdőben öntötték ki a talajba.

 

A belügyminiszter elismerte, hogy egy illegális hulladéktárolóról van szó, amelyet „nem úgy biztosítottak, ahogy kellett volna”. A helyiek azonban a helyzetet annak látják, ami: ökológiai katasztrófának. A veszélyes hulladék azonnali eltávolítását követelik, mert az egész régióban problémákat okoz.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.