Nyitókép: aktuality.sk/Branislav Wáclav

 

Tibor Gašpar korábbi országos rendőrfőkapitány cáfolja, hogy már 2013-ban tudomást szerzett arról, hogy Antonino Vadala olasz vállalkozó maffiacsoportot hozott volna létre Szlovákiában.

 

„Én biztosan nem” – nyilatkozta Gašpar a Sme napilapnak.

 

A volt rendőrfőkapitány ezzel reagált arra az olaszországi RAI közszolgálati televízióban megjelent oknyomozó riportra, amelyben a riporternő azt állítja, hogy Gašpar tavaly márciusban nem mondott igazat. Akkor a rendőrfőkapitány azt állította a sajtónak, hogy nem kapott információkat olasz kollégáitól arról, hogy Szlovákiában is működik az ‘Ndranghete maffiacsoport egy szála.

 hirdetes_300x300  

 

Maria Grazia Mazzola oknyomozó riporter az Europol tavalyi közlésére hivatkozva arról számolt be, hogy a szlovák rendőrség már 2013-ban kapott információkat az olasz maffiacsoport szlovákiai jelenlétéről.

 

A riportban olyan levélváltásokra hivatkoznak, mely 2013 március 18 és november 21 között történt Szlovákia római nagykövetsége és az olasz DIA (hasonló, mint a NAKA Szlovákiában) között. Ez alatt az idő alatt négy levél íródott meg a két fél között az ügyben.

 

Az egyikben a Sme információi szerint Daša Macková szlovák rendőri attasé úgy fogalmaz, hogy a „szlovák rendőrség úgy gondolja, hogy Vadala megalapította Szlovákia területén az ‘ndrinát„.

 

Az „ndrina az ‘Ndrangheta egyik alapsejtje. Lényegében egy klán, tagjai általában vérségi kapcsolatban állnak. Szicílián ugyanezt egyszerűen „családnak” hívják a maffián belül.

 

Gašpar a levelekre azzal reagált, hogy 2013-ban nem találkozott a dokumentumokkal. Állítása szerint az említett levélkommunikációt 2018 márciusában vagy áprilisában olvasta el.

 

Gašpar szerint Vadala feltételezett maffiatevékenységével kapcsolatban az akkori bűnügyi hírszerzés kért ki információkat. A hivatalt akkoriban Jaroslav Málik irányította, akinek közvetlen felettese Milan Lučanský jelenlegi rendőrfőkapitány volt. A szlovák és az olasz fél közti összekötő szerepét Macková végezte.

 

A Sme szerint kérdésese, hogy a DIA és Macková közti levelezés végül hol kötött ki. A bűnügyi hírszerzésen kívül ugyanis megkaphatta azt a Nemzetközi Rendőri Együttműködés Hivatala is, mely 2013-ban Gašpar rendőrfőkapitány alá tartozott.

 

Ugyancsak nem tudni, hogy az olaszoktól kapott válaszokkal kezdett-e valamit a szlovák rendőrség, nyomoztak-e egyáltalán Vadala és csoportja után.

 

sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!