Nyitókép forrása: Körkép.sk/Király Zsolt

 

Az agrártámogatásokat kezelő és megítélő Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség (PPA) és annak vezetői ellen tesznek büntetőfeljelentést a szlovákiai gazdák képviselői, hatalommal való visszaélés és az Európai Unió pénzügyi érdekeinek megsértése gyanúja miatt – jelentette be mai sajtótájékoztatóján František Oravec.

 

A gazdák már napok óta a PPA épülete előtt tüntetnek, egyetlen céllal: hogy betekintést nyerjenek az J&T befektetőcsoport érdekeltéségbe tartozó ESIN vállalat agrártámogatási kérelmébe, amely ugyanarra a földterületre vonatkozik, mint amire Oravec is agrártámogatási kérvényt nyújtott be. Az ilyen kereszteződések létrehozása gyakori módszere a politikai kapcsolati tőkével és befolyással rendelkező nagyvállalatoknak, hogy ellehetetlenítsék a kis- és közepes gazdákat.

 

Egy most tavasztól hatályba lépő jogszabály elvileg lehetővé tenné, hogy az érintett felek betekintést kapjanak egymás kérvényeibe a konfliktus tisztázása érdekében. A PPA vezetése azonban ennek nem tett eleget, pedig a Főügyészség is felszólította erre.

 hirdetes_300x300  

 

„A kérvény megvizsgálásával a tisztességtelen praktikákról akartuk lerántani a leplet, illetve olyan precedenst akartunk teremteni, ami segített volna a hasonló problémákkal küzdő többi szlovákiai gazdának is.”

 

fogalmaznak a gazdák sajtónyilatkozatukban.

 

Forrás: Körkép.sk/Király Zsolt

 

A PPA hivatalosan ugyan elismerte Oravec jogát, hogy megtekintse ellenérdekeltje kérvényét, csak árpilis 30-ra tűzte ki az időpontot, mikor ez megtörténhet.

 

„Mivel fennáll annak a veszélye, hogy az addig hátralévő napok alatt manipulálhatják a dokumentációt a szubvenciós csalások nyomainak eltüntetése érdekében, büntetőfeljelentést teszünk a NAKA-nál a PPA egyes alkalmazottjai ellen”

 

fogalmaznak a gazdák.

 

A PPA elég érdekes indokokkal halogatja a dokumentumok rendelkezésre bocsátását, például a GDPR-re hivatkozik, illetve arra, hogy „ki kell satírozni a dokumentumok egyes, személyi jogokat érintő részeit”.

 

Fotó: Körkép.sk/Király Zsolt

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.