Nyitókép forrása: reuters.com

 

Maroš Šefčovič (Smer) az Európai Bizottság egyik alelnöke, korábbi elnökjelölt többször is azzal vádolta meg Čaputovát, hogy övé volt minden idők legdrágább elnökválasztási kampánya. Hasonlóan vélekedett több másik elnökjelölt is. A Transparency International azonban közzétette a jelöltek saját elszámolására hivatkozva cáfolta ezt az állítást.

 

A TI információit érdemes fenntartásokkal fogadni, a számokat azonban a jelöltek és az őket támogató pártok által költött pénzek összesítéséből számolták ki, hivatalos beszámolók alapján. Ha mindkét oldalt nézzük, akkor Čaputová „csak” a harmadik helyen végzett a kampányköltségeket illetően. A legtöbbet pedig épp a Maroš Šefčovič költötte.

 

Az történt ugyanis, hogy a kampány ideje alatt megjelent információk a transzparens számlán látható összegekre hivatkoztak, a Smer jelöltje azonban egy sor számlát csak a választások után egyenlített ki, így kiadása jóval szerényebbnek tűntek első ránézésre.

 hirdetes_300x300  

 

A TI adatai szerint tehát a legtöbbet a smer elnökjelöltje, Maroš Šefčovič költötte az elnökválasztási kampányra, 764 ezer euróval. A második helyen Robert Mistrík végzett 700 ezer euróval, ő az első forduló előtt visszalépett Čaputová javára. Čaputová a harmadik helyen végzett 650 ezer euróval.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!