Nyitókép: SME/Jozef Jakubčo

 

Már csak pár hét választja el Zuzana Čaputovát attól, hogy betöltse az államfői hivatalt. Vajon mennyire elégedettek az emberek azzal, hogy őt választották meg köztársasági elnöknek?

 

A Focus ügynökség április 8–14-e között készített felmérést a TV Markízának, melynek során egyetlen kérdést tett fel a válaszadóknak: Az államfőválasztást Zuzana Čaputová nyerte. Milyen mértékben elégedett ezzel az eredménnyel?

 

 hirdetes_810x300  

A megkérdezettek 21,5%-a nagyon elégedett, míg a válaszadók 26,4%-a inkább elégedett, mint elégedetlen.

 

Ezzel ellentétben a válaszadók 22,6%-a úgy nyilatkozott, hogy egyáltalán nem elégedettek azzal, hogy Čaputová nyerte az államfőválasztást, a megkérdezettek 23,2%-a pedig azt állította, hogy inkább elégedetlenek, mintsme elégedettek.

 

A „nem tudom“ lehetőséget a megkérdezettek 6,3%-a választotta.

 

A nők elégedettebbek az eredménnyel

 

Zuzana Čaputová megválasztásával a nők sokkal inkább elégedettek. A megkérdezett nők 53,9%-a úgy nyilatkozott, hogy nagyon elégedett, vagy inkább elégedett, mint elégedetlen Čaputová megválasztásával.

 

A másik két választ – egyáltalán nem elégedett, illetve inkább elégedetlen, mint elégedett – a megkérdezett női válaszadók 39,6%-a választotta.

 

A férfiaknál már kicsit másabb a helyzet. A megkérdezettek 41,5%-a nagyon elégedett vagy inkább elégedett, mint elégedetlen Zuzana Čaputová megválasztásával. Az 52,4%-uk azonban úgy nyilatkozott, hogy nagyon elégedetlenek, illetve inkább elégedetlenek, mint elégedettek az új női államfővel.

 

 

A PS választói a legelégedettebbek

 

Talán nem meglepő, hogy Zuzana Čaputová megválasztásával leginkább a Progresívne Slovensko (PS) és a Spolu választói a legelégedettebbek – 94,2%-uk az első kettő válaszlehetőséget választotta.

 

A második helyen végeztek az ellenzéki SaS választói, akiknek 80,6%-a nagyon elégedett, vagy inkább elégedett, mint elégedetlen Čaputová megválasztásával.

 

Ezzel ellentétben a nagyon elégedetlenek, illetve az inkább elégedetlenek, mint elégedettek oldalát a Smer-SD választói erősítik 88,8%-kal.

 

A Smer-SD választói még az extrémista ĽSNS választóin is túltettek, ugyanis Kotlebáéknak „csupán” a 84,7%-a nagyon elégedetlen, illetve inkább elégedetlen, mint elégedett az új női államfővel.

 

Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!