Nyitókép forrása: pixabay.com

 

Szlovák sajtóértesülések szerint a sebész, aki kétszer is hibás térdműtétet hajtott végre két betegnél, már nem dolgozik a nyitrai kórházban. Az osztályvezető főorvos is elvesztette az állását. A múlt héten jelent meg a sajtóban, hogy egy 75 éves beteg térdét megműtötték, csak épp tévedésből az egészségeset, és nem azt, amelyiket kellett volna.

 

Az ügyre csak olaj volt a tűzre, hogy a kórház alkalmazottai azzal védekeztek, hogy a férfi másik térde sem volt éppen egészséges. Később az is kiderült, hogy nem ez volt az első „baki”. Egy másik beteg az egészséges térdébe kapott protézist, nem abba, ami miatt eredetileg megműtötték. Ez utóbbi ügy károsultja hivatalos panaszt nem emelt, ezért csak a második esetben indult eljárás.

 

Az ügyet egy „független vizsgálóbizottság” vizsgálja ki. A kórház vezetése leváltotta a sebészeti és ortopédiai osztály főorvosát is, a pozíció betöltésére új pályázatot írnak ki. A műtéteken részt vevő személyzet többi tagja fegyelmi és pénzbüntetéssel megússza a dolgot. A kórház ugyan a sajtóban elismerte a hibát, a vizsgálat még sem zárul le, ehhez a beismerést nem tartják megfelelő indoknak. Ha a bizottság vétkesnek állapítja meg a kórházat, akkor 10 ezer eurós pénzbírságot rónak ki rá.

 hirdetes_810x300  

 

A nyitrai kórházra tavaly összesen 41 panasztétel érkezett az illetékes hivatalhoz, azonban csak hárommal foglalkoztak – ennyit tartottak relevánsnak.

 

Az egészségügyi minisztérium még múlt pénteken jelezte, hogy megvárja a vizsgálatok eredményét. A kórház igazgatóját Andrea Kalavská miniszter nem hívja vissza, arra a kérdésre nem válaszolt, hogy kártérítést kapnak-e a kárt szenvedő betegek.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.