Nyitókép: dnes24.sk

 

Országszerte hétfőn és csütörtökön zajlanak a középiskolai felvételi vizsgák. Az aktuális iskolaévben körülbelül 38700 kilencedikes zárja alapiskolai tanulmányait, a középiskolák pedig közel 54 ezer helyet hirdettek meg.

 

A kilencedikeseken kívül az ötödikesek egy része is felvételizik a héten.

 

A felvételi vizsgákon minden diáknak részt kell vennie, aki érettségivel végződő képzést választott. A legtöbb iskolában szlovák nyelv és irodalomból, valamint matematikából kell vizsgázni. A szakiskolákon a képzéstől függően fizikából, kémiából, természetrajzból és idegen nyelvekből is vizsgáztathatnak.

 hirdetes_300x300  

 

Felvételi nélkül csak azokat a diákokat vehetik fel a középiskolák, akik a Tesztelés 9-2019-en minden tárgyból legalább 90 %-ot értek el. Az ilyen esetekben a felvételimentességről az iskola igazgatója dönt.

 

A felvételimentesség megállapításánál figyelembe veszik a jelentkező versenyeredményeit (olimpiászok), amelyek összefüggnek az adott képzéssel, amelyre jelentkezik a diák.

 

Az iskolák kötelesek a felvételivizsgák második időpontját követő három napon belül közzétenni a vizsgák eredményét.

 

Amennyiben a diákot egyik középiskolába sem vették fel a rendes jelentkezési időn belül, úgy újabb jelentkezést adhat be olyan iskolában, amely második körben is vesz fel diákokat. Ebben az esetben az igazgatóknak legkésőbb június 6-ig ki kell írnia a felvételivizsgát, amelyre aztán június 18-án kerül sor.

 

dennikn.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!