Nyitókép: Shutterstock

 

A politikusok ugyan jóváhagyták a nyugdíjkorhatár-plafont, az emberek mégis egyre később mehetnek majd nyugdíjba. S ez az állapot még jó pár évig fog tartani.

 

A fennálló helyzetet annak a több százezer embernek kell majd alkalmazkodnia, akiknek a nyugdíjas évekhez vezető útjuk tovább hosszabbodik.

 

 hirdetes_300x300  

150 ezerrel több nyugdíjas

 

Szlovákiában az elmúlt években megnövekedett a nyugdíjasok száma, az öregségi nyugdíjasoké pedig 2008-ig 150 ezerrel emelkedett. Némelyik évben az időskori nyugdíjasok tábora néhány ezerrel bővült, de voltak olyan évek is, amikor mintegy 30 ezerrel.

 

 „A nyugdíjasok számának jelentős megemelkedését elsősorban az újonnan elfogadott öregségi és a korengedményes öregségi nyugdíj, illetve a nők nyugdíjazási évének fokozatos, 9 hónappal történő meghosszabbítása befolyásolta“

 

– mondta az Aktuality.sk-nak a munkaügyi minisztérium.

 

Forrás: Szociális Biztosító/Aktuality.sk

 

A korengedményes nyugdíjba vonulás szabályai többször is változtak, ami az öregségi nyugdíjon is visszatükröződött, hiszen a nyugdíjkorhatár betöltése után a korengedményes nyugdíjat is időskori nyugdíjnak veszik.

 

„Például a 2010-ben elismert nagymértékű korengedményes nyugdíj abban mutatkozott meg, hogy 2011-ben jelentősen megnövekedett az öregségi nyugdíjasok száma“

 

– tette hozzá a minisztérium.

 

Meghosszabbodott út

 

A minisztérium várakozásai szerint az elkövetkezendő években az öregségi nyugdíjasok száma évente átlagosan 14 ezerrel fog növekedni.

 

Emellett azonban hosszabb ideig kell majd dolgozni, mivel a nyugdíjjogosultság igénylését a várható élettartam függvényében továbbra is ki fogják tolni. Ez pedig évente plusz két hónapot jelent.

 

 „A munkaügyi minisztérium számításai szerint a nyugdíjkorhatár még a következő öt évfolyamnak növekedni fog, ami azt jelenti, hogy az 1965-ös születésűekkel fog végződni, ugyanis velük fogják elérni a 64. évet“

 

– mondták a tárca képviselői.

 

Ez az időpont a férfiakra és az egy gyermekkel rendelkező nőkre vonatkozik. A többgyermekes nők jogosultak a korábbi nyugdíjazásra.

 

Forrás: Szociális Biztosító/Aktuality.sk

 

Hogyan tovább?

 

A közgazdászok felhívták a figyelmet arra, hogy a nyugdíjkorhatár-plafon a választók számára jó megoldásnak tűnhet, viszont sokkal jobban elmélyíti a rendszer valós problémáját, ami nem más, mint a pénz, illetve a nyugdíjasok egyre nagyobb tábora és a dolgozók egyre szűkebb tábora közti egyenlőtlenség.

 

Jelenleg az átlagos havi öregségi nyugdíj 458,20 euró. Egyes számítások szerint 20–30 év múlva ez az összeg megközelítőleg 340 euró lesz, így a nyugdíjasok többsége a megélhetés érdekében kénytelen lesz tovább dolgozni.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.