Nyitókép: TASR/Pavel Neubauer

 

2021 végéig minden 15 évnél fiatalabb gyereknek fénykép nélküli személyi igazolvánnyal kell rendelkeznie – derül ki a belügyminisztérium kedden előterjesztett és tárcaközi egyeztetésre bocsátotta javaslatából. Az újítás oka az elektronikus nyilvántartás bevezetése.  

 

A fénykép nélkül személyi igazolvány az elektronikus egészségügyi dokumentációba való belépéshez fog szolgálni. Mivel 2022-től a csipkártyás azonosítás lesz az egyetlen mód az egészségügyi dokumentáció eléréséhez, így a rendőrség a 15 évnél fiatalabb gyerekeknek automatikusan ki fogja küldeni a kártya tulajdonosának fotója és aláírása nélküli személyi igazolványt.

 

 hirdetes_810x300  

A rendőrség azoknak a polgároknak is automatikusan ki fogja küldeni az igazolványt, akiknek csip nélküli személyi igazolványuk van. Ilyet a 60 évnél idősebb polgároknak adtak ki 2012. június 30-ig.

 

A törvényjavaslat szerint arra is lehetőség lesz, hogy a 15 évnél fiatalabb gyerekek számára fényképpel ellátott személyi igazolványt állítsanak ki, ami teljes értékű úti okmánynak számítana az EU-n belül, illetve azokban az országokban, amelyek a szlovákiai személyi igazolványt úti okmányként is elismerik. Az ilyen típusú személyi igazolvány 6 éves korig két éven át, 6 és 15 éves kor között pedig öt évig lesz érvényes.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.