Nyitókép: Körkép.sk (illusztrációs felvétel)

 

Lakóhelyünk polgármesterének fizetése nyilvános adat. Közérdek, így jó ha tudjuk, hogy mennyit keres a falu vagy város településének első embere.

 

Juraj Ilavský magánszemély önszorgalomból, mindenféle politikai célzat nélkül, ráadásul önerőből egy helyen összegyűjtötte a polgármesterek fizetését. Aki támogatni szeretné projektjét, az itt megteheti.

 

Egy honlapon minden adat

 hirdetes_300x300  

 

A platstarostu.sk honlapok kerületre, járásra lebontva kereshetjük ki az adott falu vagy város első emberének fizetését. Már amennyiben a falu vagy város reagált az infotörvényre hivatkozó kérvényre, és nyilvánosságra hozta saját fizetését.

 

A szabad információhoz való jog alapján, kérvények útján begyűjtött válaszok összegzése egyelőre távolról sem teljes. Vannak községek, amelyek még adósak a válasszal, de a civil szervezet fokozatosan bővíti a listát. Érdekesség, hogy kelet felé haladva, ahol az átlagfizetések alacsonyabbak, jobban titkolják a polgármesterek havi bérüket

 

A honlap rövid összegzést is közöl: eszerint (cikkünk megjelenésének idején) 1790 feldolgozott község és város (az összes település 61,22 százaléka) található meg adatbázisukban, közülük négyen mondtak le a havi fizetésükről. A polgármesterek bére minden egyes hónapban több mint 4 millió euróba kerül.

 

Sokan a maximumra hajtanak

 

142 olyan polgármester van, akik fizetése a törvény által megszabott legfelső határt is eléri. Azaz, az eleve tisztességes havi fizetés további 60 százalékkal van megemelve. Így olyan anomáliákkal is találkozhatunk, hogy egy alig pár száz fős falu első embere többet vihet haza, mint egy háromszor olyan nagy település.

 

Vagy van olyan falu, melynek polgármestere addig nem nyugodott, míg meg nem szavaztatta a képviselőtestülettel a lehető legmagasabb fizetést és így többet vihet haza, mint egy járási székhely polgármestere.

 

Kép: aktuality.sk

 

Csak egy kiragadott példa a sok közül: az alig 1367 fős kis Érsekújvár járásbeli község, Andód első embere, Puss Péter többet keres, mint a szomszédos, Komáromi járás székhelyén, a közel 33 ezer lakosú Komárom polgármestere, Keszegh Béla.

 

A magyarok nem szégyenlősek

 

Általánosságban elmondható az is, hogy a 60 százalékos fizetés-maximálás bizony igencsak jellemző a magyarlakta települések vezetőire.

 

Nézzünk néhány példát a magyarlakta területekről:

 

Néhány találomra kiválasztott magyarlakta település első emberének fizetése, feltüntetve a lakosság számát is. Összegzés: Körkép.sk

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 100 olvasónak tetszik ez a cikk.