Nyitókép: Plus JEDEN DEŇ/ Matej Kalina

 

A pozsonyiak már a tavakban hűsölnek, holott a természetes vizeket eddig még csak Szencen ellenőrizték le.

 

A főváros lassan túl van az első nyári héten, a fürdők azonban csak az elkövetkezendő napokban, hetekben nyitnak. Az emberek addig is a természetes vizekben hűsölnek, ám a szenci tavon kívül eddig más természetes vizet nem ellenőriztek le.

 

 hirdetes_810x300  

„Az összes nyári fürdőhelyen folynak az előkészítő munkálatok“

 

– mondta Peter Vojtko, a fővárosi STaRZ vállalat igazgatója.

 

Most végzik az ellenőrzéseket

 

Mivel a fürdőhelyek kapunyitásához még akad tennivaló, ezért a hűsölni vágyók egyelőre csak olyan vizekben mártózhatnak meg, amelyek nincsenek leellenőrizve.

 

„A szezon előtt nem kísérjük figyelemmel a víz minőségét. A fürdés engedélyezéséről az adott nyári szezon aktuális vízminősége alapján döntünk“

 

– jelentette Katarína Nosálová a pozsonyi higiénikusoktól.

 

A fürdőhelyek állapotát a napokban ellenőrzik. A víz minőségét nemcsak a fürdőhelyeken figyelik, de a pozsonyi Aranyhomok tóban (Zlaté piesky) – ami hivatalosan június 15-től nyitja meg a kapuit –, illetve a Kuchajdán is.

 

„A szervezetlen működésű természetes tavaknál a szezon alatt csupán kétszer ellenőrizzük le a víz minőségét“

 

– tette hozzá Nosálová.

 

Kapunyitás:

Delfin fürdő, Téglamező — június 7.

Lamacsi fürdő — június 8.

Rosnička fürdő — június 10.

Aranyhomok tó — június 15. 

Kuchajda — egyelőre a vízből vett minták eredményeire várnak

Karasznyai (Krasňany) fürdő — június 21.

Récsei fürdő — június 28.

Szenci tó – június 1.

 

Téli javítások

 

A városi fürdőhelyeken és az Aranyhomok tónál az árak nem fognak változni. Az igazgató szerint csupán a kedvezményeken módosítottak, de azok is a félárú belépőjegy határán maradnak.

 

A tél folyamán több javítást is végeztek az egyes fürdőhelyeken. Az Aranyhomok tónál a trambulin park számít majd újdonságnak, de felújították a Dráčik büfé melletti WC-ket, a világítást, a kempingezők számára létesített zuhanyzókat, illetve a röplabdapályát is.

 

A pozsonyhidegkúti (Dúbravka) Rosnička fürdőben a középső és a hátsó medencét újították fel, Lamacson a csatornákat cserélték, míg a Téglamezőn (Tehelné Pole) a szűrőrendszert javították.

 

Milyen lesz a nyár?

 

Néhány nappal az AccuWeather portál azt írta, hogy Európában forró lesz a nyár. Szlovákiában pedig 38 Celsius-fokig emelkedhet a hőmérő higanyszála.

 

A szlovák meteorológusok felhívják a figyelmet arra, hogy a hosszú távú előrejelzések megbízhatatlanok. Az előrejelzéseket ugyanis ideális esetben három–hét nappal korábban készítik el.

 

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet hosszú távú mérései azonban kimutatják, hogy a klímaváltozásnak köszönhetően a nyarak egyre forróbbak a városokban.

 

Pozsonyban tavaly is nagy hőség tombolt, így a városi fürdőkbe több mint 266 ezren látogattak el. A legtöbb felfrissülni vágyó polgár a Rosnička fürdőt választotta (77 820 látogató), a második helyen pedig az Aranyhomok tó végzett 66 560 látogatóval.

 

Az elmúlt 20 év legjobb nyári szezonja 2015-ben volt, amikor a trópusi nyárnak köszönhetően 307 ezer ember látogatott ki a fürdőkre.

 

Sme.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!