A TA3 vasárnapi politikai vitaműsorának vendége volt Bugár Béla. A Most-Híd elnöke többek között vázolta a vegyespárt elképzelését a választási együttműködésről a többi parlamenten kívüli pártokkal, köztük az MKP-val.

 

Szóba került az etnikai politizálás, Csáky Pál, de egy Menyhárt Józseffel való esetleges közös televíziós szereplés lehetősége is.

 

Mi hangzott el pontosan? Mutatjuk.

 

 hirdetes_300x300  

A műsorvezető kérdésére Bugár elmondta, hogy egy esetlegee sikertelen parlamenti választás esetén lemond, „Ezt természetes dolognak tartom, de nem tartom valószínűnek, hogy ez bekövetkezik“ – hangsúlyozta.

 

A műsorban szóba került az MKP korábbi elnökével, Csáky Pállal való feszült viszony is. Bugár ezt azzal indokolta, hogy Csáky részt vett az ellene indított puccsban még a közös, nagy MKP idején , mely végül eltávolította őt a párt éléről.

 

„Az a párt, melynek addig mindig 10 százalék körüli eredménye volt, egyszeriben öt százalék alá került, nem jutott be a parlamentbe, és azóta nem is sikerült visszajutniuk. Ez természetesen az ő hibája, ami miatt engem hibáztat, és gyűlölködő kampányt indított. Ennek eredménye, hogy mi a parlamentben vagyunk, ők pedig nem” – magyarázta Bugár.

 

A vegyespárt elnöke elutasította, hogy bárki személyi vagy elvi megkötéseket fogalmazzon meg a velük való együttműködés feltételeként.

 

Szavaznának-e a felvidéki magyarok egy Bugár-Menyhárt képviselte „összefogás“ listára?

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

„Ha valaki együttműködni szeretne, két dolgot nem tehet: hogy káderezni fogja a másik pártot, és azt várja tőle, hogy a stílus, azok az értékek, amelyeket vallunk, azt elfelejtjük. Ha például valaki azt mondja, hogy csak az etnikai elv, csak a magyarok, az nálunk nem működik. Mi mindenkivel együttműködünk, és épp ennek köszönhető, hogy nincs olyan feszültség, vagy konkrét eredmények vannak, melyeket a magyar kisebbség képviselői is használnak például az iskolaügyben, kultúrában, stb. Ha etnikai párt lennénk, ilyen eredményeket soha nem érünk el” – jelentette ki.

 

Bugár az előrehozott választások lehetőségével kapcsolatban azt mondta, hogy szerinte ez már nincs játékban annál is inkább, mert a jövő évi költségvetést is el kell még fogadni a parlamentben.

 

„Ha az MKP azt gondolja, hogy én vagyok az egyedüli gond, iskolázásra kell menniük. De én azt nem fogom nekik szervezni. Ha az MKP azt mondja, hogy ők csak magyar képviselőlistát tudnak elképzelni, az újabb probléma. Ez elképzelhetetlen. Hajlandóan vagyunk együttműködni, de nem úgy, hogy te nem jöhetsz, és írd át a programodat. Azt nem”

 

– tette hozzá.

 

Bugár a korábbi időszak sikertelen magyar-magyar összefogásával kapcsolatban szeretné, ha a televízió az MKP elnökét, Menyhárt Józsefet is meghívnák a műsorba.

 

„Jó lenne, ha Menyhártot is meghívnák, és együtt beszélhetnénk erről. Az önkormányzati, vagy a megyei választások előtt együttműködést ajánlottunk az MKP-nak, de elutasították. Menyhárttal együtt beszélhetnénk a tévében erről.”

 

A műsorvezető ígéretet tett arra, hogy a nyári szünet után erre kísérletet tesz, és bízik benne, hogy (szerk. meg. a szlovákul egyébként nagyon gyengén beszélő) Menyhárt elfogadja a meghívást.

 

Hogyan nézne ki az együttműködés

 

Bugár szerint a Most listáján való indulás még nem kell, hogy azt jelentse, hogy az adott szubjektum vagy személy egyetért a vegyespárt elveivel. Szerinte elég, ha ezeket az elveket elfogadják.

 

„Nem kell azonosulniuk az értékeinkkel. Elég, ha elfogadják, hogy mi mindenkivel együttműködünk. Ez esetben nem lehet akadálya az együttműködésnek“

 

– mondta Bugár.

 

A Most a jövő  héten elküldi a meghívóikat a kiválasztott szubjektumoknak. Aki elfogadja a meghívást a tárgyalásra, azzal áttekintik az ajánlatot, majd az adott fél eldöntheti, hogy élni kíván-e a lehetőséggel.

 

„Ha egyetért, elmondhatjuk, hogy velük már megegyeztünk“ – zárta Bugár az ajánlat magyarázatát.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.