Nyitókép: TvNoviny.sk

 

A felülvizsgáló orvosnak csökkeni fog a munkája, az egészségkárosodott személynek pedig nem fog kellenie kivizsgálásokra járni. A parlament elfogadta azt a törvénymódosító javaslatot, mely szerint a Szociális Biztosító a páciens jelenléte nélkül is dönthet majd az illető rokkantságáról.

 

Az a személy, aki napjainkban rokkantsági nyugdíjat kérelmez vagy felülvizsgálják az egészségügyi állapotát, annak először a Szociális Biztosító felülvizsgáló orvosához kell mennie. Ez elsősorban a legnehezebb – onkológiai, neurológiai, pszichiátriai – diagnózisokkal rendelkező páciensekre vonatkozik.

 

 hirdetes_300x300  

Szeptembertől azonban a felülvizsgáló orvos fog dönteni arról, hogy ki az a páciens, akit személyesen is látni akar, és ki az, akinek mindössze az orvosi leletei is elegendőnek bizonyulnak majd.

 

 „Elsősorban olyan esetről van szó, amikor valakinek amputálják a lábát. Ilyenkor egyértelmű, hogy a páciens állapota a jövőben nem fog változni, így felesleges, hogy személyesen is megjelenjen a Szociális Biztosítóban“

 

– mondta Alena Bašistová párton kívüli képviselő.

 

 „Általában olyan személyekről van szó, akiknek gondot okoz a közlekedés, nekünk viszont meggyorsítja az elbírálást, ha nem kell személyesen is bejönniük, csupán az orvosi leleteiket küldik el“

 

– reagált Peter Višváder, a Szociális Biztosító szóvivője.

 

A Szociális Biztosító számára az új törvény nagy segítséget jelent, hiszen évente mintegy 20 ezer kérelmet kapnak rokkantsági nyugdíj megítélésére, miközben a felülvizsgáló orvosokból rettentően kevés van.

 

TvNoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 20 olvasónak tetszik ez a cikk.