A cél, hogy a kulturális műemlékként funkcionáló vár visszanyerje 1903-ból ismert történelmi értékét.

 

Ľubica Laššáková (Smer) kulturális miniszter szerint az első látogatók 2023-ban tekinthetik meg a teljes átalakításon átesett várat.  A 7 évvel ezelőtt tűzvész által súlyosan leégett vár helyreállításának tervét a tárcavezető szombaton mutatta be a Roznyói járásban. A költségek összértéke elérik a 35 millió eurót, az építési munkák első fázisa 2021-ben lenne látható a nagyközönség számára.

 

„Ma ezen a helyen kijelenthetem, hogy Kraszhanorka várát, annak is alsó, felújított részét 2021-ben adjuk át a látogatók számára. De természetesen sok minden közbeszólhat még,“

 

pontosította azzal, hogy 2020-ban 13 millió eurót költenek a várra, 2021-ben újabb 13 milliót, a fennmaradó 8 milliót pedig 2022-ben.

 hirdetes_810x300  

 

Laššáková a vár megtekintésén. Kép: teraz.sk

 

A fejújítás részeként építési munkák zajlanak majd az alsóvár részben, a látogatókat szolgáló technikai részeken, az infrastruktúra, az interaktív információs központ és az árusító helyeken.

 

A második szakaszban felújítják a kaszárnyát, a Rákóczi-traktust és a Franciska-gyűjteményt.

 

A közbeszerzés előkészítése a nyáron kezdődik, szeptemberben ki is hirdethetik, Laššáková szerint pedig ideális esetben tavasszal el is kezdődhet.

 

Az elkövetkező időszakban a Betléri Múzeummal és Krasznahorkaváralja községgel is együttműködési szerződést kötnek.

 

A miniszter szerint a község vagyona a felújítás után 7 millió euró értékben növekedhet. A tárcavezető jelezte azt is,  hogy hiányosságokat lát a polgármesterrel való együttműködésben, Bollo Peter faluvezető elmondta, hogy folyamatosan nehezményezte, hogy az együttműködésük a minisztériummal nem elég gyors és hatékony. Szerinte Laššáková sincs a kérdésben megfelelően tájékoztatva.

 

A felújítás után évi 200 ezer látogatót várnak a krasznahorkai várba.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!