Nyitókép forrása: hnonine.sk

 

A balliberális PS-SPOLU koalíció és a keresztény-konzervatív KDH szerdán megnemtámadási szerződést írtak alá.

 

„Természetesnek kéne lennie, hogy a politikusok előbbre akarják vinni az országot. Szlovákiának új utat kell találnia, hogy előbbre jusson, amelyen az ország valódi problémáit oldhatjuk majd meg, mint amilyen az egészségügy és az oktatás”

 

fogalmazott a SPOLU elnök, Miroslav Beblavý frakción kívüli parlamenti képviselő.

 

 hirdetes_810x300  

A szerződés értelmében a két párt (illetve koalíció) nem támadják egymást a parlamenti választások előtti kampány során, és ha az egyik fél mégis sérelmezné a másik kijelentéseit, azt zárt ajtók mögött fogják rendezni.

 

Nem kizárt, hogy Andrej Kiska készülő pártja is csatlakozik majd a szerződéshez, bár – ahogy azt Alojz Hlina, a KDH-elnöke megjegyezte, technikailag az exállamfőnek még nincs pártja – még nem alakult meg.

 

A különbözőségeket firtató kérdésekre a felek azzal reagáltak, hogy az ország előbbre jutása érdekében a közös nevezőkre helyezték a hangsúlyt. A PS-SPOLU liberális koalícióként például támogatja az LGBTI jogokat és az abortuszhoz való jog biztosítását, a KDH pedig kereszténydemokrata pártként ellenzi ezeket.

 

Alojz Hlina azonban kiemelte, hogy vannak az országnak más olyan problémái, amelyeket meg kell oldani. Példaként említette az autópályák és gyorsforgalmi utak építésének és befejezésének állandó elodázását.

 

A szerződés Aloj Hlina (KDH), Miroslav Beblavý (SPOLU) és Michal Truban (PS) pártelnökök írták alá. A szerződés egyértelműen jelzi, hogy a két párt hajlandó lenne kormányalakításról tárgyalni egymással a választások után.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!