Nyitókép forrása: illusztráció/Sme.sk

 

Daniel Lipšic ügyvéd szerint a Ján Šanta ügyész által bizonyítékként benyújtott kommunikáció leirata, amely Marian Kočner és Norbert Bödör között zajlott le az elmúlt években, olyan eseményláncot indíthat el, amely hosszútávon a szlovák politika megtisztulását hozhatja magával. A jelek szerint nem tévedett.

 

A Denník N cikke szerint a Threema applikáción keresztül egymásnak küldött üzeneteket a rendőrségnek annak ellenére sikerült visszanyernie, hogy az érintettek törölték azokat. Ma már tudjuk, hogy Norbert Bödör a jelek szerint a rendőrségi kapcsolatait felhasználva információkkal látta el Kočnert többek között Ján Kuciak oknyomozó újságíróról is, akit meggyilkolása előtt Kočner más sajtós munkatársakkal együtt megfigyeltetett. Emlékeztetőül, Bödör rokoni viszonyban áll az egykori országos rendőrfőkapitánnyal, Tibor Gašparral.

 

A rendőrség által bizonyítékként megszerzett kommunikációk szerint Bödör több ízben biztosította az újságírók megfigyelését Kočner számára. Bödör tagadja, hogy bármi köze lenne az ügyhöz, amelyben a nyomozást a belügyminisztérium „belső ellenőrzés” osztálya vezeti.

 hirdetes_300x300  

 

Manipulálták az igazságszolgáltatást

 

A kommunikációk arról is tanúskodnak, hogy Kočner és Bödör arról beszélnek, hogyan lehet befolyásolni és manipulálni a büntetőeljárásokat, például azzal, hogy az ügy egy hozzájuk közelebb álló ügyészhez, nyomozóhoz vagy bíróhoz kerül.

 

Kočner e célból Bödörtől információkat kért az úgynevezett „pók” rendszerből is, ami a hatóságok lakossági nyilvántartását jelöli, azzal a céllal, hogy megtudja, kik a hozzátartozói az őt érdeklő büntetőeljárásokat vezető nyomozóknak.

 

Mindent a Smerért és Robert Ficoért

 

Az üzenetváltások legnagyobb része politikai témájú, és az derül ki belőle, hogy Kočner és Bödör aggódnak a Smer 2020-as újraválasztása miatt. A leirat szerint Kočner „mindig kész segíteni Robert Ficonak, mert ő Fico bizalmasa”, javaslatokat tesz és tevékenyen hozzájárul ahhoz, hogy a Smer hatalmon maradhasson, akár saját anyagi ráfordítás és a média befolyásolása árán is.

 

A kommunikációból az is kiderül, hogy Kočnerék igyekeztek büntetőeljárás alá vonni vagy teljesen elhitelteleníteni Daniel Lipšicet, Igor Matovičot, Boris Kollárt és Andrej Kiskát. 2018 elején például Kočner azt írta Bödörnek Lipšicről: „Azt a Lipsteint pedig még az idén el kell intéznünk”. Boris Kollárról pedig úgy vélekedett, hogy „nem indulhat még egyszer a választáson”.

 

A rendőrség szerint az is egyértelmű a leiratból, hogy Kočner és Bödör is aggódott a Smer jövője miatt, Kočner

 

„negatívan értékelte Robert Fico egyes lépéseit, amelyek gyengítették a párt helyzetét, tervet javasol, hogyan maradhat a Smer hatalmon, mert különben – ahogy ő fogalmazott – ’Mindannyian börtönben végezzük’”

 

idézi a Denník N a rendőrséget.

 

Saját pártot akartak indítani

 

A hatóságok szerint Kočnernek nagy tervei voltak az ő tulajdonában lévő Cieľ nevű párttal, amit Bödörrel együtt építettek ki. Az első sikeres választásokat 2020-ra tervezték, a pártalapításhoz szükséges aláírásgyűjtésben pedig Alena Zsuzsová, a Kuciak-gyilkosság egyik főgyanúsítottja is segédkezett.

 

A siker érdekében a médiával akarták befolyásolni a közvéleményt, már meglévő sajtóval, internetes televízióval, amelynek finanszírozásán és megszervezésén az üzenetváltáskor már intenzíven dolgoztak.

 

Az üzenetváltások teljes leirata a Kuciak-gyilkosság aktáiba is bekerül, így Roman Kvasnica és Daniel Lipšic (a két meggyilkolt fiatal családjainak jogi képviselői) is betekintést kapnak majd.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.