Nyitókép: SME/Gabriel Kuchta

 

Róbert Bezák egykori nagyszombati érsek a Týždeň vitaműsorában beszélt arról, hogy visszahívása óta semmilyen ajánlatot nem kapott az egyháztól. 2017 ősze óta egy protestáns gimnáziumban tanít hittant és etikát.

 

„Nem kaptam semmilyen ajánlatot. Máskülönben nem kellene azt csinálnom, amit jelenleg csinálok. Egyesek szerint nekem kellene az ajtókon kopogtatnom, csengetnem és várnom. De nekem ez kissé komikusnak tűnik. Az, ami megtörtén hirtelen már meg nem történtté vált? Most csak azért kellene valamilyen új hivatalt kapnom, mert jó lettem és minden megoldódott?“

 

– tette fel a kérdést Bezák.

 hirdetes_300x300  

 

Állítása szerint, ha valamelyik magas rangú egyházi személy hivatalt kínált neki, visszautasítaná. Bezák elmondása szerint inkább az egész visszahívásával kapcsolatos ügyre kellene pontot tenni.

 

„Egyrészt ez az egész az Önök számára is kellemetlen lenne: aha, itt van Bezák, aki csakis erre várt! Másrészt, mégis mit tudnának nekem felajánlani?“

 

– kérdezte Bezák.

 

Ostobaságnak nevezte azt a hírt, miszerint felajánlották neki a pápai követséget Svédországban.

 

„Amennyiben a Vatikán az egyszerű Nagyszombatban végzett munkámmal sem volt elégedett, akkor miért éppen Stockholmot ajánlaná fel?“

 

– jegyezte meg.

 

„Önöknek is kínos lenne azt hallani, hogy Bezák ismét a hivatásában dolgozik valahol. És mi történt az elmúlt hét év alatt? Semmi?

 

– érvelt.

 

Üzenet a pápának

 

Andrej Kiska államfőként tavasszal vett részt audiencián Ferenc pápánál, aki egy Szűz Máriát ábrázoló medált küldött Bezáknak. A visszahívott érsek elárulta, hogy az egykori államfő kérdezte meg tőle, hogy nem szeretne-e valamit küldeni a pápának.

 

Bezák végül a püspöki gyűrűjét küldte el Ferenc pápának.

 

„Az én részemről ez egy provokatív tett volt“

 

– ismerte be Bezák, majd hozzátette, nem tudta, miként fogják kezelni ezt az ajándékot a Vatikánban.

 

A beszélgetés végén beismerte, hogy számára az is lehetetlen küldetés lenne, hogy egy kis faluban tevékenykedjen papként.

 

„Ugyanaz a hely lenne, ugyanazokkal a szlovák püspökökkel. Ezt így nem lehet csinálni. Amíg nem oldódik meg a helyzetem, addig nem fogadhatok el semmilyen új helyet. Először rendezzük 2012. július 2-át!

 

– tette hozzá.

 

A nagyszombati érseket 2012. július 2-án XVI. Benedek pápa hívta vissza egy apostoli vizitáció során, amelyre ugyanazon év elején került sor.

 

týždeň.sk/Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!