Nyitókép:

 

Az emberek többsége nem bízik a szlovákiai bíróságokban – derült ki a Legfelsőbb Bíróság által megrendelt Focus-felmérésből. A megkérdezettek harmada szerint a szlovákiai igazságszolgáltatás legsúlyosabb problémája a korrupció – tájékoztatott Daniela Švecová, a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

 

A felmérés szerint a szlovákiai bíróságokban a megkérdezettek 64%-a nem bízik – ebből 42% inkább nem bízik mintsem bízik, míg a 22% egyáltalán nem bízik bennük. A bíróságok iránt csupán a válaszadók 34%-a van bizalommal – ebből a 30% inkább bízik bennük mint nem, s mindössze a 4%-uk bízik feltétel nélkül a bíróságokban. A megkérdezettek két százaléka nem akart vagy nem tudott válaszolni arra a kérdésre: „Milyen mértékben bízik a szlovák bíróságokban és igazságszolgáltatásban?”

 

 hirdetes_300x300  

A válaszadók 33%-a a bíróságokon uralkodó korrupciót tartotta a szlovákiai igazságszolgáltatás legsúlyosabb problémájának. A szlovákok szerint a másik legsúlyosabb probléma a bírósági eljárások hossza – ezt a válaszadók 29%-a illette kritikával. A további problémák közé sorolható a törvény előtti egyenlőség (20%), illetve bírósági döntések átláthatatlansága (15%). A megkérdezettek három százaléka nem tudott vagy nem akart erre a kérdésre válaszolni.

 

A felmérés során a megkérdezettek a Legfelsőbb Bíróság munkáját is értékelték. A válaszadók 42%-a jól, 6%-uk nagyon jól értékelte a Legfelsőbb Bíróság munkáját. Ezzel ellentétben a megkérdezettek 38%-a elégedetlen, 7%-uk pedig nagyon elégedetlen a LB munkájával.

 

Švecová szerint a Legfelsőbb Bíróság értékelésének javulása annak köszönhető, hogy a bírósági eljárások hosszát lerövidítették.

 

„Öt évig intenzíven dolgoztunk ezen a témán. A pozitív eredmények világosan jelzik azt, hogy számunkra a polgárok jogainak és szabadságának védelme az elsőszámú prioritás“

 

– jelentette ki Švecová azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt öt évben a bírósági eljárások átlagosa hossza 70%-kal csökkent.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!