Nyitókép: TA3

 

Marian Kočner és Alena Zsuzsová Threema-üzeneteiből kiderült, hogy Kočner a letartóztatása előtt egy újabb csalást tervezett. A piszkos munka elvégzésére egy hajléktalant kerestek, akinek hamis iratokat intéztek.

 

„Holnap megkezdjük a „hajléktalan művelet“ előkészítését“

 

– írta 2018. április 3-án Kočner a segítőjének, Zsuzsovának. Több mint egy hónappal az újságíró-gyilkosság után járunk, a kormány rekonstrukción esett át, a Kočner–Zsuzsová duó pedig azt tervezi, hogy miként juthatna pénzhez.

 hirdetes_300x300  

 

A kommunikáció során óvatosak – konkrét személyneveket és vállalatneveket nem említenek. Mindezek ellenére az üzenetváltásukból nyilvánvaló, hogy csalást terveztek, de anonimitásban szerettek volna maradni.

 

„Úgy kell megcsinálnunk az egészet, hogy minket sose fedezzenek fel az ügy mögött“

 

– magyarázta Kočner.

 

Áldozati bárányt kerestek

 

Zsuzsovának az volt a feladata, hogy szerezzen egy hajléktalant, egy ún. fehér lovat, akinek a nevére rá tudják írni a céget.

 

„Valakinek két követeléssel kell rendelkeznie az ő (hajléktalan – szerk. megj.) cégére. Ezeknek a követeléseknek valahogy létre kellett jönniük. Valakinek birtokolnia kell ezeket a követeléseket és csődeljárást kell indítania. Ezeknek valósaknak kell lenniük, hogy a bíróság ne tagadja meg. Ha mindez sikerül, akkor valahova muszáj lesz elmenniük. Capisco, szerelmem? Mindennek szőrszál pontosnak kell lennie“

 

– írta Kočner Zsuzsovának.

 

Kočner tervei szerint a hajléktalan vállalata pénzzel fog tartozni – konkrétan két követeléssel – egy hozzá közel álló cégnek. Ezzel a módszerrel a hajléktalan cégjének vagyonát egy előnyös vállalaton keresztül a saját markába irányította volna. Kočner neve azonban az egész hálózatban nem jelent volna meg.

 

Tíz nappal később Zsuzsová bejelenti Kočnernek, hogy a kiszemelt fehér lovuk minden bizonnyal eltűnt, ugyanis fél éve senki sem hallott róla. Ettől függetlenül biztosítja őt arról, hogy egy „másik fickó“ a rendelkezésükre áll.

 

Hamis iratok több ezer euróért

 

A páros ezután azt vitatja meg, hogy mennyibe fog kerülni a hamis iratok – útlevél és jogosítvány – elintézése ahhoz, hogy a beépített emberüknek megbízható identitása legyen a hivatalok előtt.

 

Zsuzsová ezután fotót kér a meglévő iratról, minden bizonnyal azért, hogy a valós irat hiteles másolatát tudja elkészíttetni.

 

A kommunikációból az is kiderült, hogy Zsuzsová csak afféle közvetítő, az iratokat és a legalizációval kapcsolatos folyamatokat egy bizonyos „figura“ fogja megcsinálni.

 

Az üzenetek kontextusából kiderült, hogy a párosnak tapasztalata van a hamis iratok elkészíttetésével.

 

„Nem tudom, szerintem annyiba fog kerülni, mint múltkor. 10 (ezer – szerk. megj.), de szerintem nekem 7. Megpróbálom 5-ért. Aztán az összes akció 500 helyett 300“

 

– pontosítja az árlistát Zsuzsová.

 

Kočner elbizonytalanodott

 

Több ezer eurós tételekről van szó, amit Kočner verebe a hitelkártyájáról akart kifizetni. Kočner, aki jelenleg váltóhamisítás miatt ül rács mögött, nem volt elégedett az árlistával. Azon gondolkodott, hogy az egész akciót valaki mással fogja megcsináltatni.

 

 „Magasabb garancia, alacsony ár“

 

– írja Zsuzsová, aki azonnal azzal védekezik, hogy nincs egy eurója sem, ezért próbálja a minimumra csökkenteni az árakat.

 

Pár nappal később Kočner egy kicsit többet árult el a „hajléktalan“ műveletről. Arról írt Zsuzsovának, hogy azokat a kataszteri anyagokat tanulmányozza, amelyeket sikerült megszereznie. A tervezett csalás valószínűleg egy ingatlannal állt összefüggésben.

 

Később Kočner elveszíti a türelmét, és Zsuzsovának az alábbi üzenete írja:

 

„A pi*ába, még mindig a bírósági ítéleteket bogarászom. A kur*a életbe. Bízom benne, hogy megoldom. Pi*ába, nem fognak engem átbas*ni“.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.