Nyitókép: Körkép.sk/kl

 

A Mi Vizünkért (Za našu vodu) polgári társulás két érdekes mintavételt is végzett a Csallóközben. Az egyik a csallóközi ivóvíz kivizsgálása, a másik a Duna szennyezettségének megállapítása végett történt meg. Az eredmények önmagukért beszélnek.

 

Mikroműanyag a csallóközi ivóvízben

 

A környezetvédelmi aktivista szervezet keddi sajtótájékoztatóján bemutatott eredmények szerint a Csöllénél vett ivóvízben

 hirdetes_300x300  

 

8 darab, hetvenöt mikrométernyi műanyagot találtak egy liter mennyiségben. A mintákat Svédországban vizsgáltatták be.

 

Éves szinten napi két liternyi csapvíz ivásával tehát nagyjából hatezer darab mikroműanyagot viszünk be szervezetünkbe, ami még nem a világ vége. Hetvenöt mikrométer nagyjából egy hajszál átmérőjének felel meg.

 

„Nem akarunk senkit sem megijeszteni, a víz minősége Csöllénél kiváló. Az ivásával évente kettő milligramm műanyag kerül a szervezetünkbe, ami gyakorlatilag nulla. Vegyük azonban figyelembe, hogy ez az állapot rosszabbodhat, egy nap akár 5 gramm is lehet, aminek hatása már kérdéses”

 

fogalmazott az eredményekkel kapcsolatban Dušan Velič, a szervezet munkatársa, akit egyébként kellemesen meglepett a csapvíz minősége Csöllénél.

 

Komoly szennyezés a Dunában

 

Az aktivisták másik vizsgálata a Dunát érintette. Két helyen, Pozsonyligetfalun és Komáromban vettek mintát a folyóból, hogy megnézzék, a csallóközi mezőgazdasági és ipari tevékenység mennyire van hatással a folyó vizének minőségére.

 

Az eredmény ad okot az aggodalomra. Több mint 200 fajta növényvédőszerre vizsgáltatták be a mintákat egy rimaszombati laborban. A mintavételnél ügyeltek rá, hogy legalább nagyjából „ugyanabból” a folyásvízből vegyenek mintát Komáromban, mint korábban Pozsonyligetfalun. (Az eredmény nem lenne túl hiteles, ha egyidőben vették volna a mintákat, meg kellett várniuk, amíg az első helyszínen mintázott víztömeg leér Komáromhoz).

 

Kiderült, hogy a két város közti szakaszon a növényvédőszerek koncentrációja 28 százalékkal nő meg, ami jelentős szennyezettséget takar.

 

Különösen nagy mennyiségben találtak AMPA-t (amino-metil-foszforsav), ami az utóbbi időben sokat vitatott glifozátok egyik tipikus lebomlási terméke, ami mérgező az emberi szervezet számára.

 

„Épp a glifozát jelenléte mutat rá arra, hogy Szlovákiában olyan mértékben használjuk a növényvédőszert kereskedelemben elérhető formájában, hogy az már káros a környezetünkre”

 

fogalmazott Velič. Hozzátette, hogy mennyiségek alapján „átlagon felüli mértékben“ használják az glifozátot a csallóközi földeken.

 

Azonban jó hírt is közöltek, a Duna pozsonyligetfalui szakaszán a folyó vize fürdésre alkalmas, sőt, egyes mintavételi helyeken közel ivóvíz minőségű.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!